Facebook, Google, Apple, Skype. Och några till på nätet har stått för frihet och nyskapande teknik utanför det gamla etablissemanget. Verktyg för demokrati som utmanar de gamla etablerade aktörerna. Sociala medier som var till hjälp för att störta diktaturer under den arabiska våren.
När uppstickare blir större dras de snart in i det sedvanliga ekonomiska systemet dvs. börsen och andra finansmarknadsmässiga instrument. De blir till en maktfaktor i samhället och ägarintressena är inte längre teknikentusiasm utan istället krass "return on investments". Så långt ingen nyhet. Det som de nämnda aktörerna skiljer sig från andra med och som gör dem farligare för den offentliga makten är istället möjligheten till kommunikation och massflöden av information utan statlig kontroll.
Att USA tidigt insåg att det krävdes en kontroll av kommunikationsflödena i de nya medierna är knappast överraskande.
Inga träd växer till himlen och det gäller säkerligen även Facebook och Google. De aktörerna ses nu som verktyg för världens mest beväpnade och mest kraftfulla nation vilket knappast gagnar imagen för de företagen.
Med miljarder användare kan man tycka att de knappast lär gå under på kort tid men liksom den snabba hastigheten i expansionen kan hastigheten i nedgången bli lika snabb.
Om och i så fall hur snabbt är naturligtvis svårt att sia om men att det digitala medialandskapet skulle vara lika stabilt (läs trögrörligt) som det klassiska (tidningar, TV, radio) är inte troligt.
Och i Sverige är debatten kring detta i det närmaste obefintlig. Från politiskt håll råder tystnad.
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/svenska-politiker-bor-bryta-tystnaden-om-avlyssningsskandalen_8401740.svd?fb_action_ids=10153098205330554&fb_action_types=og.recommends&fb_source=aggregation&fb_aggregation_id=288381481237582
Vi får med spänning avvakta vad som händer framöver.
Notera att Blogger ägs av Google och att den censureras av NSA. Vilket hänt just den här bloggen.
/Trendspaning X
torsdag 8 augusti 2013
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)