lördag 3 november 2018

Sanningar och osanningar i miljödebatten

Som vanligt i debattsammanhang är det alltid någon paradigm, gruppering eller vedertagen "sanning" som äger agendan.

För närvarande är detta ganska tydligt i miljödebatten.
Effekten av detta blir dessvärre kontraproduktiv och ställer förr eller senare olika intressen med samma syfte (!) mot varandra.

Fossil energi är förkastlig och bör ersättas med bio-energi? Med den stora mängd energikonsumtion som vi idag har skulle en sådan växling exempelvis ge stora miljökonsekvenser på våra skogar och dess biologiska mångfald.

Vår kött-konsumtion leder till utsläpp av klimatpåverkande metangas. Så är fallet med stora djurfabriker världen över men om vi slutar importera kött och enbart äter svenskt kött skulle köttproduktionen i Sverige kunna öka och hindra igenväxning av hagmarker. Därmed skulle också den biologiska mångfalden öka. Samt naturligtvis transporterna.

Bilar med fossila bränslen ska ersättas med eldrift. Med bibehållet antal fordon med eldrift skulle det ge enorma konsekvenser vid utvinning av ämnen för batteritillverkning, i praktiken gruvdrift i känsliga naturområden. Beräkningar visar på att en elbilsflotta av dagens volym skulle kräva ökad satsning på kärnkraft och kolkraft för att klara energiproduktionen.

Naturvårdsverket bedriver arbete för att minska CO2-utsläpp. Idag eldas mycket stora volymer upp av det plastavfall vi prdoucerar vilket leder till stora CO2-utsläpp. Lösningen enligt Naturvårdsverket är återvinning av plast. Samtidigt har regeringen gett Naturvårdsverket direktiv att motverka spridning av mikroplast. Vilket leder till att produkter även av återvunnen plast inte ska gynnas  och därmed minskad efterfrågan av återvunnen plastråvara. Den kvarvarande lösningen utifrån mikroplastperspektivet blir således att elda upp plasten för att minska risken för spridning.

Ett nytt bostadsområde i Stockholm framställs som miljövänligt och klimatsmart. Till största delen ska dock husen byggas i betong vilket är en av de största CO2-källorna. Cementfabriken i Slite, Gotland är en av de tre största utsläppskällorna i Sverige.

Nya T-centralen / Centralen i Stockholm.
Enorma mängder betong används som tar bort
klimateffekten för kollektivtrafiken.


Nya digitala lösningar ersätter mer energikrävande företeelser. Näthandel minskar resor till och från butikerna. Vilket inte alls stämmer, utan direkt tvärtom. Varuleveranserna från Amazon m.fl. har visat sig korka igen trafiken i storstadsområdena och lett till ökad trafik och därmed utsläpp. Filnedladdningar, streamingtjänster kräver stora energislukande datahallar framförallt pga kylningen.

Stadsmänniskan har ansetts vara mindre miljöpåverkande än landsortsbefolkningen eftersom de senare är mer beroende av bilresor. Tyvärr flyger stockholmarna avsevärt mer än lantisarna. I snitt 2,4 flygresor per år och invånare. Lika mycket utsläpp som all fordonstrafik i Stockholmsområdet. Subventionerade elcyklar (vilket ökar elförbrukningen) blir då knappast en lösning. Utbyggnad av kollektivtrafiken kräver också enorma mängder betong. 1-0 till lantisarna m a o. Särskilt om de eldar med ved, stannar hemma på semestern och odlar sin egen potatis.

Trenden? På sikt kommer all konsumtion minska; energi, mat, prylar, resor. Att alltmer kommer att produceras lokalt. Att våra levnadsvanor alltmer anpassas utifrån årstiderna.


/Trendpaning X