söndag 14 juli 2013

Teknikskifte utmanar Radiotjänst

Public service - en affärsmodell lika föråldrad som testbilden?
Att den som har en dator eller smartphone ska betala TV-licens har skapat en minst sagt uppretad debatt.
Det som är intressant trendmässigt i detta är att det är ett typiskt teknikskifte, ett paradigmskifte, som en gammal aktör inte kan hantera på ett bra sätt.
Lösningen på det hela är enkel. Inloggning på SVT Play för den som betalar TV-licens. Det har dock inte Radiotjänst ens kommenterat vilket kan tyda på att ledningen försöker driva igenom den monopolsituation man har haft sedan TVs barndom dvs. 1950-talet. Det som också är intressant är att ledningen inte verkar inse att "public service" är utsatt för konkurrens. Inte bara andra TV-kanaler, det har man klarat bra, utan en mängd olika media. Reklamfinansierade kanaler undviks av den unga generationen. Det är streaming som gäller för att se på filmer och TV-serier. Den som vill vara laglig använder Netflix. Till ett helt annat pris än radiotjänsts TV-licens. Nyheter och samhällsinformation konsumeras via diverse sajter i iPaden.

Ett troligt scenario är att det blir en mängd juridiska turer kring frågan innan den faller på sin orimlighet. Juridiken tolkar strikt lagen och lägger inte någon rimlighetsaspekt på det hela. Rent tekniskt blir det också otroligt svårt att kontrollera och bötfälla.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/orimligt-att-jamstalla-dator-med-tv-mottagare/

Dessutom riskerar Radiotjänst att få opinionen emot sig vilket kan skada förtroendet och därmed lyssnarnas/tittarnas benägenhet att överhuvudtaget betala, oavsett framtida betalningsmetoder.
Problemet internt inom Radiotjänst är tydligt; de tänker i gamla monopolistiska banor medan omvärlden redan ändrat sig. Som i de allra flesta paradigmskiften där de gamla aktörerna sällan har förmåga att "hoppa över" till nya förutsättningar för verksamheten.
De klarade av förändringen när nya reklamfinansierade TV-kanaler dvs en bransch med ungefär samma spelregler med en skillnad i finansieringen. Nu är det som sagt ett teknikskifte vilket gör saken mer komplicerad för dem. Intressant utveckling i frågan är att vänta.

/Trendspaning X

fredag 5 juli 2013

Tysk trend?

Är det någon som lagt märke till den tyska trenden i Sverige? Allt tyskt har under årtionden varit sett som allt annat än modernt eller spännande. Detta kombinerat med en syn på Tyskland som sträcker sig tillbaka till världskrigen med den kollektiva skuldbördan i bakgrunden.


Tysk fet mat. Snarlikt kök i många avseende som det franska som oftare använder ister istället för smör eller olja. Nu vet vi att fett inte gör oss feta. Däremot socker. Som i amerikansk junk-food. Dessutom stämmer det tyska köket bra med LCHF. Tysken är idag inte heller fetare än svensken.

Reeperbahn. Den svenske man som åker till den fula staden Hamburg ska troligen till Reeperbahn och .... ja..Porrindustrin på Reeperbahn är snart historia, ersatt av exklusivare kulturliv såsom teatrar m.m. Bl.a pga ökade fastighetspriser i området. Bordellerna har flyttat ut i lyxvillor i de mer fashionabla kvarteren. Och Hamburg är en boomtown som nu vänder sitt ansikte mot floden Elbe och får allt högre hipfaktor.

Tysk musik är osäljbar i Sverige. Ja, stämmer. Än så länge... Men saker håller på att hända...

Tyska viner är söta och dåliga. Inne-vinet det senaste året har varit tysk Riesling. Torr. Nu kommer druvorna Gewürztraminer och Grauburgunder. Ännu torrare. Alla vita. Som backlash till de senaste årtiondenas rödvinsdominans. Och druvtrenden i Sverige har till vissa delar satts av hur tyskarna klassificerar sina viner.

Sedan har vi den svenska trenden surdegsbakning för herrklubbar som sedan avlöstes av korvstoppningstrenden för samma målgrupp. I Tyskland är korv en förädlad köttråvara. Till skillnad från svensk korv som ofta gjorts av slakteriavfallet, benmassa m.m.
Det tyska temat på årets bokmässa i Göteborg är nog den senaste trendsignalen förutom vintrenden. De svenska deckarförfattarna går som tåget i Tyskland och nu börjar förlagsaffärerna rinna även åt andra hållet, dvs norrut till oss.

/Trendspaning X