I en global konkurrens med snabb kommunikation och ett överutbud av det mesta, vilket i sin tur ger kräsna kunder, krävs det av företagen att snabbt agera på en allt snabbare förändringstakt, bl.a. pga. teknikutvecklingen.
En styrelse av traditionellt snitt ska ju ta beslut om för organisationen eller företaget avgörande frågor. Normen brukar vara fyra styrelsemöten per år. Styrelsens ansvar regleras också i aktiebolagslagen, reviderad senast 2005.
Undersökningar visar att företag med en styrelse med externa styrelseledamöter (och aktiva får vi anta) har bättre utveckling än de som inte har en sådan. Men.... Det ska tilläggas att den jämförelsen gjorts framförallt i mindre bolag där alternativet mer eller mindre var inget styrelsearbetet alls.
Att få in kvinnor i bolagsstyrelserna har visat sig svårt och röster om tvångskvotering hörs då och då.
Logik 1: På fyra styrelsemöten per år ska en extern styrelse fatta beslut som är avgörande för företaget. Det innebär en gång per kvartal. Detta i en allt snabbare förändringstakt.
Logik 2: Systemet med styrelse och VD har många år på nacken. Det uppstod i samband med industrialismen som byggdes upp med hierarkiska system. Att de som byggde upp det hela var män kan vi nog konstatera utan närmare efterforskning.
Logik 3: Med ständigt nya marknadsmässiga spelregler på marknaden där känsla för trender och intuition blir allt viktigare ska hierarkiska företag ta beslut som ökar konkurrenskraften eller åtminstone bibehåller den.
Logik 4: Genom kvotering ska kvinnor hjälpas in i ett patriarkat som utformats av män för män där det är en klar fördel att vara alfa-hanne.
Logik 5: Om man generaliserar generationsmässigt kan man se en tendens från 70-talisterna och yngre att karriär i hierarkier med titlar som belöning inte är livets mening.
Steve Jobs var känd för att aldrig utföra marknadsundersökningar, Han gick istället på intuition och kreativitet vilket visade sig ganska framgångsrikt. När han nu är borta har Apple det inte lika lätt längre.
Intuition och kreativitet passar helt enkelt inte in i hierarkiska system där maktstrukturer är normen.
Konklusion: Behövs det ett helt annat sätt att leda företag och organisationer som är mer i takt med kraven på marknaden, mer effektivt för snabbare beslut och närmare marknaden och sist men inte minst som attraherar båda könen samt de unga generationerna???
Ytterligare trendsignaler visar i samma riktning. Allt svårare för de stora bolagen att förändra sig i takt med marknaden och visa lönsamhet. De berömda synergieffekterna vid fusioner och bolagsköp blir alltmer sällsynta. Allt svårare att kombinera börsens spelregler med spelreglerna på marknaden. Allt fler stora bolag med styrelseproffs med höga arvoden som gör grova misstag, missar starka signaler på marknaden och ibland även blundar för oegentligheter m.m.
Räkna med att förutsättningarna för ledningen av bolag och organisationer kommer att ändra sig. Många företag kommer därför att slås ut eftersom hierarkier bygger på maktstrukturer som ofta är svåra att rubba. Tills det är för sent.
/Trendspaning X