Kinas tillväxt bromsar in. Inga träd växer till himlen inte ens i ett land som under många år upplevt en fantastisk utveckling.
Ser man tillbaka på orsakerna till deras tillväxt så är det den billiga arbetskraften kombinerat med förmågan att kopiera vad andra hittat på som varit starkt bidragande. Fördedlarna med en diktatur är också att det går at driva en ensidig utvecklingslinje utan att någon kan opponera sig. Kineserna är också drivna affärsmän sedan tusentals år tillbaka.
Det som gör att utvecklingen av deras ekonomi nu ser ut att bromsa anses främst bero på att arbetskraften inte längre är lika billig. Ökad konsumtion (som driver ekonomin) kräver ökad levnadsstandard som kräver ökad inkomst. Beräkningar visar att produktionskostnaden i Kina kommer att vara i paritet med USA år 2016. Medan kineserna har konkurrerat med låga löner har Europa och USA satsat hårt på automatisering och effektivisering. När löneskillnaderna minskar blir detta till en än större fördel.
Men det finns fler orsaker. Ökad konkurrens leder till krav på nya produkter och tjänster. Att kopiera är en sak men att vara kreativ är något annat. Här har Kina en väg att gå. Kombinerat med att det är brist på ledare i Kinas näringsliv gör allt detta till en hämmande effekt. Kina har svårt att ta fram helt egna produkter och egna varumärken, något som krävs på världsmarknaden. Men som vi har sett tidigare så kan all möjlig utveckling gå snabbt hos dem.
Det som nu märks tydligt är erbjudanden från kinesiska företag med välfylld kassa, om joint venture där de söker efter mindre företag, inte minst i Europa och Sverige, med egna produkter och varumärken som kan växlas upp på såväl den inhemska marknaden som världsmarknaden. Möjlighet för de små och kanske hot för de stora.
För tillfället så lär västvärldens tillverkande industri ha ett andrum något år framåt. Som det gäller att utnyttja.
/Trendspaning X