lördag 1 mars 2014

Urbanisering - en myt

Inte riktigt sant längre.
Under ett antal år har framtidsscenarion handlat om en stadigt ökande urbanisering i Sverige. Ser man på statistiken utan att analysera den kan vi konstatera att Stockholms, Göteborgs och Malmös folkmängd ökat under många år. Att det beror på en urbaniseringstrend dvs att folk flyttar från glesbygd till storstad, är däremot inte självklart.
Orsaken till ökningen är snarare att medelåldern är lägre i storstäderna än i landsorten. Att yngre männniskor sannolikt skaffar fler barn än pensionärer i glesbygd är väl ganska säkert. Dessutom är andelen invandrare större i de stora städerna. Av kulturella skäl skaffar de fler barn än svenskarna. Plus att majoriteten av den invandring som sker består av storstadsmänniskor, inte fattiga bergsbönder.

http://www.dn.se/ekonomi/nu-flyttar-fler-till-an-fran-glesbygden/

Samma trend kan vi se i USA. Flyttlassen går nu från Los Angeles och New York till mer glest befolkade stater. Big City Life är komplicerat, dyrt och ger ofta långa pendlingsavstånd, åtminstone i timmar räknat. Texas och North Dakota är de tydligaste exemplen på stater som har ett positivt inflyttningsnetto.  North Dakota har en oljeboom som ger många arbetstillfällen. Texas har noll i inkomstskatt och i övrigt ett helt annat kostnadsläge än New York. För en ruffig 20 kvm lägenhet i NY får man en modern villa i Texas. Entreprenörskapet frodas också där.

Generellt ser vi en andra grön våg (den första på 70-talet) driven av en hållbarhetstrend där vi vill leva närmare naturen och kunna skapa oss en mer hållbar och mindre hektisk livsstil.

/Trendspaning X