måndag 21 september 2015

Självgodhet förblindar




Forskning visar att avskogningen av Amazonas avtar i snabb takt. Bara ett exempel på stora och snabba framsteg i ett land som vi svenskar anser ligga efter oss i det mesta vad gäller utveckling.

Det finns alltför ofta i "västvärlden" en uppfattning att länder i Asien, Afrika och Sydamerika har en sämre miljöpolitik och att det är där som de största miljöförstöringarna finns.
Den hållningen kommer allt som oftast på skam om man ser till fakta,
Det finns en ganska tydlig trend bland alltfler av länderna i de södra världsdelarna att de verkligen tar miljöproblemen på allvar. Bland annat är tusismen en drivande faktor. En bransch som idag är en av de allra största mätt i både omsättning och arbetstillfällen.

Deforestation, Brazil / Mongaba

Livsstilen i de nordliga länderna ger ofta väl så allvarliga miljökonsekvenser. Lätt att klanka ner på andra men svårt att ändra sin egen livsstil.

Ett vanligt svenskt argument i den miljöpolitiska debatten är att det vore bättre att hjälpa andra länder istället för att lösa de svenska miljöproblemen. Eftersom miljöproblemen utomlands anses vara allvarligare. Vilket knappast är en generell sanning.
Om alla världens länder skulle anamma den svenska livsstilen, då har världen ett gigantiskt miljöproblem. Sverige är bra på att exportera sina miljöproblem till fattigare länder där vi inte ser dem. Vår överkonsumtion bidrar starkt till miljöförstöringen men inte i vårt land. Drivkraften för detta är ett samhällssystem där privatkonsumtion är den viktigaste faktorn för tillväxt. Konsumtionen i sin tur drivs av allt billigare varor.

En klassisk tankefälla som vi lätt hamnar i: att vår egen kultur har de rätta svaren och det rätta beteendet. Och att främmande kulturer alltid är sämre. Det gäller i högsta grad för den svenska kulturen som under efterkrigstiden varit en success story vad gäller samhällsbyggnad och ekonomisk utveckling. Från fattigt bondesamhälle till modern rik och välmående industrination. Folkhemmet Sverige.

Framgångsrecept varar dock inte för evigt. Sveriges makthavare är generellt dåliga på att självkritiskt granska den svenska samhällsmodellen. Det behövs en bättre och mer aktiv omvärldsbevakning för att kunna se vad andra länder faktiskt lyckas bättre med än vi.
Vi måste tvätta bort bilden av att alla länder söder om ekvatorn skulle vara U-länder och istället lära av det de gör bättre än oss. Utan en sådan "outlook" halkar ett samhälle, en kultur snabbt efter i utvecklingen.
Trenden är alltså en motsatt trend: Att vi har svårt att släppa att vi en gång för decennier sedan var en av världens ledande nationer i många avseenden. Det här kommer dock att rätta till sig då den unga generatione knappt ens vet var Sveriges nationsgränser går och istället är uppväxta i en global värld.
Högmod går före fall. Sammanfattningsvis.

/Trendspaning X