Kan ett helt land eller en hel befolkning bli kollektivt stressad? Ja, naturligtvis. Krig stressar nexempelvis enormt. Men finns det andra scenarier, i fredstid som kan framkalla lika mycket stress?
Läkaren och stressforskaren Christina Doctare tjänstgjorde på Balkan (f.d. Jugoslavien) mitt under brinnande krig i början av 1990-talet. Hon sa sig tydligt kunna se i människors ansikte hur konstant stressade alla var av kriget, vilket naturligtvis var högst förklarligt. Det hon inte kunde förklara var att när hon var tillbaka i Sverige, upptäckte samma stress i människors ansikten på gatorna i Stockholm.
Ett symtom bland flera. En formlig epidemi av utbrändhet dvs. utmattningsdepression startade också under 90-talet. En epidemi som var unik för Sverige i sin omfattning.Varför?
En förklaring kan finnas i det som är helt unikt, socialt sett, för Sverige. Nämligen att vi är världens mest sekulariserade land. Och vi ligger långt långt bort från tvåan dessutom. Organisationen World Value Survey har konstaterat detta och beskriver det tydligt i nedanstående bild:
Sverige ligger alltså allra längst upp till höger. Krasst kan man säga att Sverige saknar en kollektiv traditionell livsåskådning. Det finns många fördelar med detta; bl.a. en snabb utveckling till ett modernt och effektivt samhälle som gynnat oss på en rad olika sätt och gjort Sverige till en framstående nation inom många områden.
Någon väg tillbaka till religionen som rättesnöre i Sverige finns det få eller inga trendsignaler om idag. Få svenskar lär väl kunna få för sig att börja tro på skapelseberättelsen igen.
Baksidan med vårt sekulära samhälle är att kollektivet Sverige blir sårbart då det inte finns en gemensam livsåskådning att luta sig mot. Under efterkrigstiden var folkhemmet Sverige ett begrepp som samlade oss till en gemensam agenda. Folkhemmets idéer har sedan vittrat sönder från 80-talet och framåt, främst pga. globaliseringen. Samtidigt som kyrkan tappat mark.
I kriser behöver en befolkningsgrupp söka en tillhörighet för att få svar på de svåra frågorna och minska sin otrygghet. Italienarna går till kyrkan men vart går svensken?
Gymmet, spahotellet, mindfullness-coachen, yoga-gruppen, surdegsbakningskursen, feministorganisationen, anti-organisationerna av olika slag...??
Vad som är politiskt korrekt blir också rättesnöret i sammanhanget. Och vad som är det bestämmer ofta den som är mest högljudd och har mest inflytande i media. Politiken har också tappat sin styrförmåga för vad som bör stå på agendan för ett bättre samhälle. Istället är tendensen mer kortsiktig parti-taktik där politikerna följer opinionen istället för att styra den med faktabaserade beslut.
Utan stöd i en omvärld där otryggheten späds på av media blir lätt stressfaktorerna fler och kraftigare än vad de egentligen borde vara. Stress uppkommer inte bara av faktiska hot utan av upplevda hot, hur irrelevanta de än kan vara.
Stress hanterar vi på två alternativa sätt: "fight" eller "flight". Beroende på person och situation.
En yttring på alternativet fight är att debattklimatet i Sverige blivit alltmer polariserat och hätskt.
Och eftersom vi saknar gemensamma värdegrunder blir debatten än mer aggressiv. Rädsla leder till stress som utmynnar i aggressivitet. När endera sidan ser sina argument fallera framkallar det än mer aggressivitet. För de som väljer flight blir symtomet istället passivitet och handlingsförlamning vilket kan vara lika allvarligt.
Generellt sett är Sverige ur ett internationellt perspektiv, troligen det mest sårbara för olika typer av kriser, små som stora. Det hela förstoras dessutom med hjälp av olika mediekanaler, såväl de gamla etablerade som de nya sociala medierna, där överkonsumtion av dem blir allt vanligare då vi har tillgång till dem dygnet runt i våra smartphones.
/Trendspaning X