Numera pratas det mycket inom politiken om re-industrialisering eller Industri 4.0 eller Smart Industri. Industrin var av politiker och media uträknad i samband med IT-boomen i början av 2000. Sedan kom två på varandra tätt följande finanskriser 2008 och 2010 som gjorde att industriproduktionen störtdök under en period. För att sedan repa sig igen.
Numera står industrin för 3/4-delar av Sveriges exportvärde.
Uträknad? En media-hype eller för den delen en finanskris är sällan eller aldrig faktabaserad.
Det var säkerligen ett nyttigt stålbad för industrin som ditintills mestadels varit ordermottagare där produktionskapacitet, maskinpark och kvalitetscertifieringar varit främsta konkurrensmedlen.
Nu gäller det även för industrin att se över sin affärsmodell dvs. strategin ut mot marknaden och därmed hur företaget agerar gentemot kunderna.
I slutänden på alla produktionskedjor finns alltid en konsument. En konsument som blivit alltmer kräsen då informations- och köpkanaler är lätta att nå. Kombinerat med en överkapacitet inom i stort sett alla produktionsresurser blir konkurrensen också hårdare. De långa seriernas tid är förbi. Likaså de långa ledtiderna. Nu är det flexibilitet, snabba leveranser, kundanpassning och enstyckstillverkning utifrån kundens önskemål som gäller. Samma sanning gäller även i de fall där produktionen ligger långt från konsumenten. Det hela fortplantar sig bakåt i produktionskedjorna.
Tyska forskningsinstitutet Fraunhofer har startat ett projekt som handlar om att se hur industrin kan hantera helt kundorderstyrd enstyckstillverkning. Traditionellt har begreppen takt och linje använts som viktiga ledord i produktionen. Takt i form av orderingång, med fördel långa serier så att effektiviteten kan maximeras. Linje i form av produktionslinje dvs det löpande bandet eller mer moderna motsvarigheter till det.
Takt och linje blir helt passé när det blir flexibel, snabb kundanpassad produktion i enstyck som gäller för att hänga med i konkurrensen. Hela kedjan från första kundkontakt till eftermarknad, support och service måste trimmas och effektiviseras så att maximalt kundvärde kan uppnås.
En stor utmaning för industrin som kräver helt nya tänkesätt.
En tydlig trend eller snarare en följd av ovanstående trend är att detta gett en möjlighet och renässans för de mindre företagen. De har lättare att ställa om pga platt organisation och färre medarbetare som ska kommuniceras. Det syns också tydligt i statistiken där 4 av 5 nya arbetstillfällen i Sverige de senaste 20 åren har skapats i små och medelstora företag. Inklusive industrin där framförallt de mindre företagen under de senaste två åren expanderat. Under samma tidsperiod har de stora företagen gjort sig av med 200 000 anställda.
Den som lättast ändrar sig överlever, inte den starkaste. (Charles Darwin)
/Trendspaning X