Sverige har ju legat i frontlinjen när det gäller så kallad identitetspolitik. Även om trenden kommer från USA. Som ofta brukligt är. Men USA är ett stort land och som helhet verkar svensk identitetspolitik ha fått ett större medialt genomslag "per capita" och "per mediautrymme" jmf med USA.
När andra saker blir avsevärt viktigare, ex.vis egen risk för sjukdom och överlevnad, blir kränkande behandling (såväl faktisk som påstådd) utifrån någon form av identitet och hävdande av att den i sig diskrimineras, av underordnad betydelse.
Folkhälsomyndigheten redovisar insjuknade och avlidna personer fördelat på män resp. kvinnor.
Före krisen och i helt andra sammanhang skulle troligen en sådan uppdelning ha blivit kritiserad från identitetspolitiskt håll eftersom den uppdelningen av befolkningen enligt identitetspolitiska teorier hade klassats som exkluderande och omodern.
Att viruspandemins offer är främst äldre och att dessutom en majoritet är män ger inte heller bränsle till den svenska identitetspolitiska debatten. Båda de grupperna har per definition stått utanför identitetspolitiken (dvs varit exkluderade om man nu vill vara vitsig).
Möjligt scenario: Identitetspolitiken förpassas till ett slags konstruerat välfärdsproblem som körs över av mer konkreta och basala behov och risker här i livet.
/Trendspaning X