lördag 27 november 2010

CIO på väg ut - och in


Chief Information Officer, dvs IT-chefens dagar är räknade. Cloud Computing dvs en organisations system körs över nätet som ett abonnemang på en tjänst; inga egna serverhallar och annat skrot som kostar pengar, kräver drift och underhåll.

En annan CIO; en Chief Innovation Officer är däremot på väg in. Med helt andra arbetsuppgifter. Att ansvara för organisationens utveckling, inte bara produktutveckling utan snarare utveckling av företagets hela affärsmodell; strategier, kommunikation, marknad, nya kunder, nya tjänster, distributionskanaler, organisation osv. Något som tidigare inte krävt insatser mer än under tillfälliga perioder men som idag, med en snabbt föränderlig omvärld, måste ske kontinuerligt.
/Trendspaning X

Bemanningsbranschen ökar kraftigt


Bemaningsföretagen i Sverige expanderar kraftigt. Branschens omsättning steg med 39% under tredje kvartalet jmf med ifjol. Största ökningen sedan 2001.

Anledningen är företagens behov av ökad flexibilitet vid en nedgång. Att göra nedddragningar med egenanställd personal är en komplicerad och dyr process. Med bemanningsföretag går neddragningar att ordna på en dag. I senaste avtalsrörelsen var ämnet uppe till diskussion men fackföreningarna lyckades inte begränsa det hela. Å andra sidan ändras nu attityden hos facket då anställda i bemaningsföretag blivit en stor grupp, dryga 1 % av alla i arbete. Många av dessa är med i facket. Ett fack med självbevarelsedrift slår då knappast mot sina egna medlemmar.

I Europa är bemanningsbranschen avsevärt större. Störst är den i England , 5% och Holland där den utgör 4% av alla anställda. Att utvecklingen går ditåt även i Sverige är ganska troligt då den svenska modellen dvs. reglerna kring arbetsmarknaden är avsevärt mer komplicerade än ex.vis de holländska.

Ett enkelt sätt att spana på trender: Ta något som är komplicerat, besvärligt, dyrt för någon. Snart kommer någon på en "work-around". Först blir det motstånd men efterhand accepteras det.

/Trendspaning X



Konsult i översitteri - nytt framtidsyrke


Office bullying - den amerikanska benämningen på personer, oftast chefer (ca 70%) som agerar översittare på arbetsplatsen och därmed skapar ineffektivitet och otrivsel. I USA toppar nu böcker om ett gammalt fenomen bestsellerlistorna. Flera föredragshållare som specialiserat sig på fenomenet är bland de högst betalda i USA. I Sverige kallar vi fenomenet vid olika namn; härskarteknik, auktoritärt ledarskap, mobbning m.m. I traditionella hierarkiska organisationer har det i många fall varit en fördel med chefer som varit "tydliga" eller "pekat med hela handen" osv. Idag kräver marknad och kunder samarbetsförmåga, flexibilitet, kreativitet och delegerat ansvar med snabba beslut. Med en översittande chef blir dessa egenskaper knappast premierade. Ett sådant ledarskap leder istället till tappad konkurrenskraft.
Gary Namie är en av USAs främsta experter inom området och tar $10000 för ett framträdande. Hans bok "Bully at work" har sålts i 80000 ex.
De senaste två åren har totalt 25 böcker av olika författare publicerats i ämnet.
David Yamada, professor vid Suffolk University Law School i Boston arbetar med att finna juridiska vägar för att komma åt översittare på arbetsplatserna.

http://www.overcomebullying.org/ erbjuder ett antal posters och böcker i ämnet.
Fenomenet benämns som "The antibullying Industry" och växer snabbt.
Se en intervju med Gary Namie: http://www.youtube.com/watch?v=Lfv3PB202H0

/Trendspaning X

Kopiering ingen framgångsrik affärsmodell


Apple har nu distanserat Sony Ericsson i antalet sålda mobiltelefoner. Nokia är ännu störst men Apple knappar in på deras ledning. Alla tillverkare har nu mer eller mindre kopierat Apples koncept vad gäller själva telefonen (se Samsungs försök till höger). Det som dock är svårare att kopiera är själva affärsmodellen kring iPhone. Det handlar om iTunes, alla 100 000-tals Apps och all utrustning som kan kopplas till en iPhone. Produkten är således enkel att kopiera men att komma ikapp en annorlunda affärsmodell är svårt. Idag kommer i princip samtliga applikationer till iPhone och eventuellt (men avsevärt färre) till Android (Google). Att ha en unik affärsidé idag är knappast möjligt. Det finns alltid alternativ på ett eller annat sätt. Att däremot ha en unik affärsmodell dvs hur man säljer till kunderna och vilka kringtjänster man erbjuder, hur man knyter partners, utvecklare, andra produkttillverkare är framgångsfaktorn.

I en global konkurrens med överproduktion på det mesta, åtminstone i prylväg, är således produkten bara en del i ett större sammanhang. De gamla tillverkarna av mobiltelefoner togs på sängen trots tydliga signaler och har hittills inte haft förmågan att konkurrera med Apple som kom in som en branschglidare från sidan.


/Trendspaning X