söndag 7 augusti 2011

Början av 2000-talet: det var då alla snackade om "ledarskap"




En bra princip för att spana på trender är att leta reda på de vedertagna oemotsagda sanningarna. Det som alla pratar om, skriver om, utbildar i och aldrig ifrågasätter som företeelse.

Låt oss ta företeelsen "Ledarskap".
Ingen skulle idag ifrågasätta att vägen till framgång är ett "gott ledarskap", politiskt, i näringslivet, i skolan, i sjukvården. Att skaffa ett helt bibliotek med ledarskapslitteratur är inga problem. Att spendera massor av tid och pengar på ett gigantiskt utbud av ledarskapsutbildningar är lika lätt. Marknaden översållas av de "rätta" ledarskapsmodellerna, metoderna och teorierna för att få alla att prestera mer, bli mer lönsamma eller mindre tärande. Förändringar drivs av projektledare som använder projektmodeller. Projekten blir så många och överlappande eller kontraproduktiva så det måste inrättas ett projektkontor. För att alla ska fungera ska utvecklingssamtal hållas. Personal-avdelningar, kompetensutvecklingsplaner, hierarkiska organisationer med chefer, dvs ledare i 6-7 nivåer ovanpå varandra.

Tänk dig in i hur det gamla bondesamhället eller för den delen nutida informella grupper såsom jaktlaget eller kompisgänget fungerade eller fungerar. Hur mycket tid och resurser läggs ner på ledarskap?
I det gamla bondesamhället fanns inte resurser för att en eller flera skulle leda andra som arbetade. Alla var tvungna att arbeta för att klara försörjningen. Reglerna var enkla och givna. Åkern skulle plöjas, harvas, gödslas och sås. Det skulle skördas, slaktas och malas. Målbilden var med andra ord tydlig. Utvecklingen av metoderna skedde organiskt i det praktiska arbetet.
Fundera på hur det ser ut i kompisgänget eller jaktlaget. Alla har samma målbild, ha kul och trevligt eller skjuta en eller flera älgar. Det finns regler, oskrivna och skrivna. Alla vet hur, var och när. Ett minimum av ledarskap och en metod där alla drar sitt strå till stacken. Den som inte gör det är snart ute.

Jämför den effektiviteten med en hierarkisk organisation i sex nivåer med en uppsjö av projekt som ingen har full koll på och där 60% av ledarna ständigt är på kurs (i ledarskap), har utvecklingssamtal, lönesamtal eller sitter i möte dvs utför inget produktivt arbete.

"Början av 2000-talet... det vår då alla snackade om ledarskap. Idag, 50 år senare vet vi att det inte fungerade."

Eller som en svensk läkare som jobbat både i Sverige och Finland sa: "I Sverige där gör vi en operation, sen sätter vi oss i möte och bestämmer nästa operation. I Finland gjorde vi en operation, när den var klar tog vi nästa".

/Trendspaning X

EU-idén en historisk parentes?




Någon gång i mitten av 1980-talet var jag på ett seminarium om trender som hölls av trendspaningens grand old man nummer 1 och pionjär i Sverige, Bengt Wahlström. http://trender.net/



Han hävdade då (vilket fastnade i mitt minne) att Europeiska Unionen i ett längre perspektiv skulle bli en historisk parentes, dvs idén skulle inte hålla särskilt länge. Anledningen han förde fram då var bl.a att stora kommande befolkningsströmmar mellan EU-länderna skulle skapa konflikter och på så vis punktera idén. Då var ex.vis båtflyktingar från Albanien ett problem i Italien.
Befolkningsströmmarna har väl inte varit störst mellan EU-länderna utan snarare från andra länder utanför EU. Spanien och Italien är drabbade av detta och i dagens svåra ekonomiska läge gror missnöjet bland befolkningen och gränserna stängs därför alltmer. Men även mellan EU-länderna. Franska gränsen mot Italien för att stoppa bl.a. tunisier är ett exempel. Sarkozys utvisning av rumänska zigenare ett annat exempel. Nu diskuterar även Danmark att trotsa Schengen-avtalet och införa gränskontroll vid tyska gränsen. I Sverige är vi inte heller helt förskonade. Byggfackets blockad mot estniska byggföretag för några år sedan är en yttring av samma art.


Det kanske ändå inte är befolkningsströmmarna som i första hand kan stjälpa EU-idén utan till större del den gemensamma ekonomin. Euro-valutan har i dagsläget, som alla vet, stora problem när Italien, Portugal, Grekland och Italien brottas med skyhög skuldsättningsgrad. Kanske är det svårt att få till en gemensam ekonomisk marknad när skillnaderna är så stora mellan EU-länderna. Storleken på de ekonomiska räddningspaketen blir gigantiska.
Italiens BNP består också till uppskattningsvis 20% av maffiarelaterad verksamhet, korruption och svart ekonomi är utbredd i de sydliga EU-länderna. Ett instabilt politiskt läge gör också att reformer för att komma till rätta med situationen blir svåra att genomföra. En skyhög ungdomsarbetslöshet pga föråldrade arbetsmarknadsregler (liknande de vi har i Sverige fast i Spanien ännu värre och angiven som en av flera avgörande orsaker till de ekonomiska problemen) gör också att protesterna "på gatan" blir allt våldsammare.
Kravaller i Aten och Madrid pga budgetnedskärningar är två exempel.




/Trendspaning X

Räkna inte ut pappersmedia - QR-koden kommer





Den som förutspått att pappersmedia skulle dö till förmån för digital dito bör nog tänka om.
Säkert har många varit på en överbefolkad, solig och sandig strand under sommaren. En smartphone eller en iPad är kanske inte så lämplg där. Solljuset gör det svårt att läsa, sanden tränger in överallt, vatten är inte alls nyttigt men inte minst är de stöldbegärliga. En tidning eller bok däremot fungerar perfekt. Även som huvudkudde, flugsmälla eller nåt annat kreativt användningsområde.
Olika bärare av information har således både för- och nackdelar. Att kombinera dessa brukar bli det som vinner i längden. Bara för att man köper en bil behöver alltså inte cykeln bli utrangerad. Med en cykelhållare på bilen har man istället en massa möjligheter.
Digital medias cykelhållare kallas just nu för QR-kod. Ladda ner en app i telefonen. Rikta kameran mot koden på papperet och man får ytterligare digital information som papperet inte förmedlar (filmer, länkar m.m).

En och annan författare resp. tidning har börjat anamma tekniken, bl.a. Nick Bilton i sin pappersbaserade bok "I live in the future and here´s how it works". Som kompletetras med digital information på internet iform av länkar, filmklipp och kompletetrande information samt ett diskussionsforum; http://www.nickbilton.com/

/Trendspaning X