Bankerna har i flera år med diverse medel försökt bli av med kontanthanteringen som dels är dyr och dels ger ökad rånrisk. Syftet har alltså varit ett inifrån och ut-perspektiv, m a o det finns ett internt problem i bankerna och därmed försöker de tvinga kunderna till ett ändrat beteende. För snabbt visar det sig.
Cirka 60% betalar fortfarande med kontanter när det gäller sk. regelbunden konsumtion såsom livsmedel och restaurangbesök.
http://www.dagenshandel.se/nyheter/svenskarna-fortsatter-betala-med-kontanter/
Felet? Att tänka inifrån och ut och därefter försöka ändra något är avsevärt svårare än om förhållandet är det motsatta. Om konsumenterna ansett att kontanthanteringen varit ett stort problem hade ganska säkert sedlar och mynt varit borta för länge sedan. Snarare är korten ett problem ur ett kundperspektiv.
Osäker hantering, lättare att bli drabbad av bedrägeri, dåligt fungerande uppkoppling i butikerna vilket gör att köp inte kan genomföras, längre tider i kassan, dessutom avgifter (!).....nackdelarna är många.
Ibland spärrar dessutom bankerna kortet utan förvarning om någon visar ett "onormalt köpmönster" ex.vis flera köp utomlands, särskilt i sk. riskländer i bl.a. Asien, vilket strandsatt bankkunder utomlands.
Till detta ska läggas en omfattande svart ekonomi som ju av förklarliga skäl är kontantbaserad.
Begränsningen av kontanter hos bankerna har också skapat stor irritation hos kunderna, speciellt hos de äldre som nu är hänvisade ut på gatan till bankomaterna. Med en känsla av otrygghet som följd.
Att stora aktörer (Goliat) ska kunna skapa en trend pga eget syfte är m a o inte så lätt om inte incitamenten är de rätta hos de som står för vinsten dvs kunderna.
Konsumentens (Davids) makt blir allt större. Många små krafter är alltid starkare än ett fåtal stora.
/Trendspaning X