Vi har en mängd tekniska verktyg för distansarbete. Vi kan dela dokument och bilder, vi kan chatta, vi har webkamera och sociala media, vi har alltfler molntjänster, vi kan Skypa m.m. m.m. Ändå tar inte distansarbetet riktigt fart. En faktor som kan förklara det hela är att den fysiska kommunikationen,öga mot öga ger så mycket mer information än vad digitala hjälpmedel kan ge. Människan är utrustad med sinnen som inte med dagens teknik kan överföras; lukt, kroppsspråk, millisekundsnabba ansiktsuttryck, de mer subtila signalerna som är så viktiga i mellanmänsklig kommunikation. De stora idéerna kommer ofta inte heller fram i samband med logiskt betingade och arrangerade möten. Ofta är det informella möten utan någon som helst planering som kan skapa de stora idéerna och genombrotten.
Men det är knappast hela förklaringen. En mängd kommunikation kräver faktiskt inte hela tiden den fysiskt betingade kommunikationen. Det finns dessutom vissa fördelar med att periodvis slippa den fysiska kontakten som stundtals kan störa arbetsuppgifter som kräver koncentration och fokusering på en arbetsuppgift.
Ericsson gjorde för några år sedan ett försök med att tillåta distansarbete i hemmet för vissa tjänstemän. Det hela avslutades dock utan någon närmare förklaring till varför och vad resultatet blev. Snarare var nog den inofficiella bedömningen att det hela föll på att cheferna kände osäkerhet eftersom de inte kunde kontrollera att deras medarbetare började arbeta kl 8 och slutade kl 17 samt tog raster enligt reglerna.
Hindren för distansarbete ligger således framförallt i de psykosociala faktorerna, inte de tekniska.
Det finns dock undantag. Företaget Sky SQL har lyckats skapa ett väl fungerande företag med distansarbetare.
http://www.dn.se/ekonomi/skysqls-medarbetare-arbetar-alla-pa-skilda-hall
Det finns också en viss affärslogik i det hela. Att vara nära kunden blir i och för sig allt viktigare, men det behöver inte alltid vara fysisk närhet. Opererar man på en global marknad blir inte huvudkontorets geografiska läge avgörande, men framförallt att inte alla behöver befinna sig där, då kunderna befinner sig lite överallt i världen. Om man dessutom levererar digitalt överförbara produkter blir geografin än mer oviktig.
En lite pikant iakttagelse på den svenska arbetsmarknaden är att distansarbete är mer accepterat i glesbygd, mest tydligt i Norrland. Att kräva att en medarbetare eller leverantör åker 40 mil i vinterlag för ett möte på en timme faller på sin orimlighet. Ett lite längre telefonmöte istället för ett fysiskt möte mellan personer i Stockholms innerstad är dock mer kontroversiellt. Allt är inte modernt runt Stureplan.
/Trendspaning X