lördag 21 mars 2015

Unga ratar chefsjobben

Enligt flera undersökningar är de unga alltmer ointresserad av att bli chefer. De är mer positiva när de avslutat sin utbildning men efter en tid i arbetslivet minskar intresset då de blir varse spelregler som ligger långt från de värderingar de fått med sig ända från sexårsgruppen i skolan.

Stora företag och organisationer har mer hierarki och kräver därför fler chefer. I en hierarki hämmas kreativiteten men maktkamper, prestige och revirpinkeri frodas desto mer.
Forskning (bl.a. från UCSD) visar också tydligt på en omvänd koppling mellan starka hierarkier och innovationsklimat.
Chef out-of-date:
Katri Linna fd. DO
(Diskrimineringsombudsman),
 utnämnd till Sveriges sämsta chef  2009
Inom offentligheten som är politiskt styrd är det ofta desto värre då marknadskrafterna är satta ur spel, åtminstone under en mandatperiod, om ens det. Istället finns det stor risk för att den politiska maktkampen sprider sig ner även på tjänstemannanivå.
Ställ detta i relation till vad de unga fått sig till livs under sina många år på dagis och i skola. Värdegrundsdiskussioner i sexårsgruppen. Träning i att ifrågasätta, reflektera och analysera, en förmåga som även påverkar betygen. Psykologi och beteendevetenskap på schemat redan i gymnasiet. Olika former av träning i social kompetens osv...
Att efter 15 år i den miljön komma ut i ett arbetsliv där ett out-of-date ledarskap råder, lär inte attrahera de unga när det gäller att ta ett ledaransvar. Särskilt inte på mellanchefsnivå i en stor organisation, i kläm mellan medarbetare och högre out-of-date-chefer. Auktoritärt ledarskap eller i värsta fall lynnigt eller otydligt ledarskap accepteras inte av de unga.
Utöver dessa faktorer finns en rädsla hos de lite äldre generationerna (45-50+) att släppa in de unga som är mer välutbildade, är mer framåt, mer kreativa och har högre social kompetens. Konkurrens av en 26-åring är inte önskvärt när man har kanske 15-20 år kvar i arbetslivet.

Allt är dock en sedvanlig naturlig utveckling där marknadskrafterna styr och nya värderingar tar över, bättre i takt med nutiden
Stora företag  tappar marknad till förmån för de mer moderna små och lättrörliga företagen.
En strukturomvandling har redan börjat i näringslivet, inte minst i Sverige. De stora organisationerna som inte förmår ställa om sitt ledarskap överlever inte. Vare sig de säljer produkter, tjänster eller politiska idéer.

Eftersom... i politiken syns nämligen detta ännu tydligare. Unga politiskt aktiva som kommer in ex.vis kommunernas fullmäktige hoppar ganska snart av eftersom de inte accepterar ledarskapet och klimatet i sitt eget parti eller i kommunen. Det politiska ledarskapet fortplantar sig också lätt ner i organisationerna. En undersökning har ex.vis visat på att i de statliga organisationerna är taket lägre än på andra arbetsplatser.
http://arbetet.se/2015/03/04/lagre-i-tak-pa-statliga-arbetsplatser/

/Trendspaning X