onsdag 27 maj 2015

En övertro på statlig styrning

De klimatmål som satts upp internationellt och de miljömål som satts upp nationellt och regionvis infrias sällan. Det arbete som ska leda mot målen som styrs av stat och offentligheten går minst sagt trögt.
I länder där vi har eller åtminstone har haft ett väl fungerande statsskick är naturligtvis tilltron till att staten ska fixa det hela stor. Tyvärr lägger statens inblandning ofta en lam hand över mer privata initiativ som egentligen skulle ha varit effektivare. I andra länder eller för den del regioner där staten inte är lika närvarande blir incitamentet att ta saker i egna händer större. Det gäller bara att kunskapen förmedlas till alla som kan påverka dvs vi alla konsumenter i slutänden, vilket då blir ett problem i länder med svagare medial och kunskapsmässig infrastruktur.

IKEA som agerar på en i högsta grad internationell marknad har ingen som helst anledning invänta statens eller staternas incitament för minskad miljöpåverkan. Marknadens dvs konsumentens krav väger avsevärt mycket tyngre än lagar som förhindrar miljöförstörande aktiviteter. I jakten på goodwill hos en alltmer krävande och kräsen konsument gäller det att visa sitt ansvarstagande för en bättre värld. Det är generellt särskilt viktigt för starka varumärken där konsumentens makt råder. Dåligt beteende och badwill sprider sig snabbt på sociala medier idag och det är i stort sett omöjligt att få stopp på en från gräsrötterna igångsatt kampanj mot ett företag innan stor skada är skedd. Demokratin och yttrandefriheten råder på nätet. Bättre att då verkligen vara proaktiv gentemot marknaden och ligga steget före inom allt vad gäller CSR (Corporate Social Responsibility) dvs hållbar utveckling; miljö, hälsa och kvalitet.

IKEA har därför investerat stora pengar för att producera förnyelsebar energi som täcker deras egen förbrukning. Och det med viss råge.

IKEA helt energiberoende

Goodwill med andra ord. Och säkert en bra affär dessutom. Vilket inte är fel så länge det verkar för en mer hållbar värld. Ju mer vi kan koppla lönsamhet till miljöarbete desto bättre. Och det kommer att vara vi konsumenter som driver det hela ditåt. Inte stat och politik.

/Trendspaning X