En av Sveriges enskilt största kvarlevor från ett svunnet samhällsskick är Lagen om Anställningsskydd, LAS. Den skrevs när arbetsgivaren var ett stort och starkt företag som per definition utnyttjade den svage arbetaren. Den skrevs också för att skydda den äldre arbetskraften.
OECD gav i en rapport tidigare under året Sveriges ekonomi högsta betyg. Med ett undantag: en trögrörlig arbetsmarknad med oproportionerligt hög arbetslöshet, speciellt bland de unga.
Idag skapas arbetstillfällena i de små företagen, vilket också bevisats i och med konjunkturuppgången. Småföretagaren som alltså ska skapa jobben är dock lika svag och utsatt som arbetstagaren idag. Båda sitter i samma båt, går företaget under blir bägge arbetslösa.
Det gör LAS till en helt orimlig lag för de små företagen. En arbetstagare kan ex.vis idag ganska enkelt driva sin arbetsgivare i konkurs om han/hon skulle vilja det. Med stöd av LAS.
Småföretagen anger i flera undersökningar att ett av de största hindren för tillväxt är riskerna med att anställa. En felrekrytering kan bli ödesdiger. Potentialen i de svenska småföretagen är m a o stor vad gäller arbetstillfällen. Närmare 30% ungdomsarbetslöshet är egentligen helt onödigt.
Politikerna har försökt lindra effekterna och lappa ihop den sk Svenska modellen för arbetsmarknaden bl.a. genom 6 månaders provanställning och smärre justeringar av turordningsreglerna. Provanställningarna har gett Sverige en ny arbetarklass som står helt utanför alla trygghetssystem. Diskussion har funnits om att förlänga provanställningstiden till 12 månader. Vilket skulle öka den nya arbetarklassen drastiskt.
Arbetsmarknadens parter dvs arbetsgivarorganisationerna och facken lever i och av systemet och förändringsbenägenheten är inte alltför stark ens från arbetsgivarnas sida.
LAS skyddar eller snarare låser inne de som är inne i systemet och låser alla andra ute.
70% av dagens ungdomar tror ex.vis inte att de kommer att få ett fast jobb.
De ekonomiska problemen i Spanien, Protugal tillskrivs också en stelbent arbetsmarknad liknande den i Sverige.
På politisk nivå är frågan känslig och tabu-belagt. Troligen för att inte reta upp de äldre väljarna och starka lobby-organisationer. De yngre väljarna är en heterogen grupp som inte är opininonsbildande.
Tabu-beläggning av ett ämne brukar oftast vara förstadiet till en drastisk förändrad syn på ämnet ifråga. Vad som blir den tändande gnistan när det gäller raset för LAS är svårt att sia om men att de unga vänder facket ryggen lägger grunden. En Facebook-revolution med 100 000-tals arbetslösa ungdomar kanske? Eller en "Salladsbar 2"? En sak är säker, det blir inte etablerade politiker som triggar igång ett LAS-ras. Lex Egypten, DDR, Tunisien............
/Trendspaning X