onsdag 8 januari 2025

Artificiell Intelligens (AI) - Del 3

Och nu till den unika AI-hajpen
Hajper har tidigare startats av IT-företag som pga. stenhårt konkurrenstryck kontinuerligt utvecklat nya lösningar och tekniker i takt med att hårdvaran dvs. minneskapacitet och processorhastighet fördubblats med jämna och korta mellanrum. Hajper vars syfte varit att marknadsföra ny teknik.

I samband med internet så har den globala uppskalningen av IT-tekniken lett till enorma vinster för tredje generationens IT-entreprenörer som byggt web-lösningar, till att börja med bara för att det var kul men sen lyckats kommersialisera dem med antingen annonsintäkter (sociala medier), avgifter eller provisioner (dataspel, casino, streamad musik, film, värdepapper, porr…).

Silicon Valley har därför skapat ett antal unga Tech-miljardärer som nu hör till världens rikaste och deras bolag till de högst värderade i börsvärde räknat. Det har i sin tur dragit till sig riskkapitalister som blivit nästan lika rika.

Det som skiljer AI-hajpen åt gentemot tidigare hajper, är att nu orkestreras den av ett fåtal personer dvs. de som nu hör till världens allra rikaste. Tech-miljardärerna är kändisar där media bevakar allt de säger. Då makt dras till pengar (och tvärtom) lyssnar även politiker och andra makthavare till dem.

När Elon Musk X:ar så skakar börserna. 
Upp eller ner. Politikerna fascineras alternativt skräms upp beroende på vad som för tillfället driver de kommersiella intressena bakom hajpen.

Och så den nyaste trenden:

När Elon Musk uttalar sig politiskt skakar regeringarna.

Vad drev igång AI-hajpen?
AI-tekniken som sådan har varit ”på tapeten” under ett antal år. Dessutom används den som sagt redan idag i många sammanhang och att tekniken i sina olika delar inte är ny.
Att AI-hajpen dragit i gång med full kraft just under 2023 har därför andra och flera bakomliggande orsaker:

Antalet användare på de dominerande sociala medierna, framförallt Meta:s Facebook stagnerade. För att få fart igen lanserade Meta sin 100-miljarder-dollars-satsning MetaVerse, en socialt medial virtuell värld. 100 miljarder dollar skulle satsas. Det hela floppade snabbt men Meta hann ändå spendera 50 miljarder dollar.

Streamingtjänsterna (bl.a. Netflix) stagnerade också. Beroende på allt fler aktörer och därmed stenhård konkurrens, men även ett alltmer utslätat och woke-influerat utbud.

Kinesiska TikTok dök också upp och tog snabbt rejäla marknadsandelar vilket naturligtvis fick larmet att gå i Silicon Valley.

Mängder med riskkapitalfinansierade startup-företag i Silicon Valley hade långt kvar till att visa någon som helst vinst. 
Investerarna tröttnade, såg farorna och drog sig snabbt ur Tech-sektorn. Börskurserna rasade, flera banker specialiserade på Tech-bolag blev bankrutta.

Bara i Silicon Valley sparkades 200 000 anställda. Många av ren nödvändighet, att riskkapitalet drogs tillbaka eller tog slut men även många med anledning av det faktum att göra sig av med anställda oftast driver upp börskursen.

De stora Tech-bolagen med stinn kassa överlever naturligtvis men för att få fart på affärerna (dvs. börskursen och att därmed också grundarna och huvudägarna återigen kan återta platsen i toppskiktet på miljardär-listan) behövs nya grepp. Starta en hajp!

Det tongivande gänget i AI-hajpen:
Mångmiljardärerna Elon Musk (f.d. Paypal, Tesla och nu Trumps rådgivare), Peter Thiel (f.d. Paypal), Jeff Bezos (Amazon), Mark Zuckerberg (Meta), Sam Altman (Open AI), Sergey Brin (Google), alla Tech-miljardärer. Och ett ungt, medialt välbevakat gäng riskkapitalister inom Tech-sectorn med Marc Andreessen (Andreessen & Hollowitz) i spetsen.

Som mångmiljardärer kan de också ägna sig åt filosofiska funderingar och teorier, rymdfärder, kolonisation på Mars m.m. mer än att bry sig om höga elräkningar. 
Detta är nu ett nytt grepp i en hajp. En hajp driven av en slags ”filosofisk” taktik.

Två till synes motsatta ”filosofiska strömningar” betr. AI framförs av flera av Tech-miljardärerna. 

Som följer:

Longtermism - domedagsfilosofin
En filosofisk debattklubb med bas på Oxford University ledd av Willam MacAskill och Nick Bostrom (Niklas Boström, svensk från Helsingborg) har myntat filosofin Longtermism.
Den bygger på att nutiden måste ta hänsyn till inte bara nu levande mänsklighet utan all kommande sådan. Vilken då kan räknas i biljarder. Kortsiktiga mål (ex.vis rensa haven från plastavfall, rädda regnskog och korallrev) måste stå tillbaka för de långsiktiga mål där Homo sapiens ska befolka inte bara jorden utan även andra planeter. 

Bibeln är boken ”What We Owe to the Future” av William MacAskill.
Han menar följande: ”När vi bedömer våra handlingar kan vi i första hand ignorera alla effekter under de första 100 eller 1000 åren och fokusera på effekterna längre in i framtiden.” 
Det nuvarande mänskliga lidandet blir därför oviktigt, kortsiktig empati i nuet äventyrar framtiden om 1000 eller 10 000 år. 

Om det finns den minsta möjlighet att AI i framtiden kan utplåna mänskligheten i en oändlig framtid, lyder tesen, så anses sannolikheten mycket hög att det sker och måste då bekämpas med all kraft. Vilket leder till att det behövs väldigt mycket mer pengar. Och att det behövs regleringar från makthavarna. Mer riskkapital och konkurrensbegränsning till förmån för de etablerade Tech-bolagen. I Silicon Valley. (Kineserna måste m a o motas bort.)

Den teknologiska kapitalismen (med dess resurskrävande girighet) ska istället ses som världens räddning. AI är tekniken som ska rädda världen och framförallt de kommande biljarderna av ej födda människor. 
Elon Musk, Sam Altman, Peter Thiel m.fl. är anhängare av (och mångmiljon-donatorer  (i dollar) till) denna filosofi.

Effektiv Accelerationism (EA eller Eacc)
En helt motsatt filosofi men med uppenbart exakt samma mål. Här flödar teknikoptimismen liksom kritiken mot domedagsprofetiorna dvs. att mänskligheten inte alls riskerar utplånas av AI. 

AI-tekniken måste istället avancera framåt så snabbt som möjligt. Etiska frågor, regelverk och ifrågasättande står i vägen för utvecklingen. Det är inte AI som är hotet utan den situation vi har på jorden idag som är problemet. Marc Andreessen och Jeff Bezos är anhängare av Eacc. 

AI löser alla våra problem. Men det behövs pengar. Väldigt mycket pengar. Och att makthavarna avstår från regleringar. All utveckling måste vara helt fri. Så talar naturligtvis en riskkapitalist. 

Filosofin leder till slutsatsen att mänskligheten ska accelerera den tekniska utvecklingen och som en följd inte ska dra ner på konsumtion eller levnadsstandard (vilken också driver vinsterna i Tech-företagen). 

Gasa på rätt in i framtiden.

Fortsättning i Del 4...

/Trendspaning X