Konklusion (ej AI-genererad sådan !!)
Båda filosofierna i Del 3 har två saker gemensamt:
- Dels att de glorifierar AI-teknikens kraft.
- Dels att de hävdar att tekniken måste få tillgång till väldigt mycket pengar dvs. riskkapital framöver.
Det är egentligen bara argumenten för att pengarna måste fram som skiljer. Men fram ska de annars dör vi anser båda.
Två saker skiljer dem åt:
- I den ena filosofin ska staten reglera för att motverka konkurrens,
(bl.a. från Kina och andra uppstickare).
- I den andra ska staten hålla sig undan och bejaka helt fri konkurrens utan några som helst regelverk.
Av världens oberoende forskare menar en helt övervägande majoritet att riskerna med AI är mycket överdrivna. Den mänskliga hjärnan är alltför komplex för att helt kunna efterliknas av en programvara.
Vi har per definition använt Artificiell intelligens ända sedan datorns barndom. Det som idag kallas AI är bara en mix av många sedan många år kända IT-baserade tekniker. Vi använder dagligen AI i våra mobiler, datorer och tekniken utvecklas hela tiden.
AI-hajpen beror alltså på andra saker, framförallt att säkerställa att riskkapitalet inte flödar åt annat håll, ex.vis grön omställning (dvs. en annan hajp). Och om pengarna skulle börja sippra åt annat håll så är ändå AI lösningen eftersom det är lösningen på precis alla problem.
Även viktigt att Silicon Valley genom statliga regleringar inte tappar gentemot andra nationer.
Och att pengarna ska flöda in i Silicon Valley. Till Tech-miljardärerna.
Domedagsprofetior har alltid getts stor medial uppmärksamhet. I motsats till mer positiva framtidsbilder. Skrämseltaktik fungerar nästan alltid. Och inte minst i detta fall. EU-parlamentet, OECD, USAs regering varnar för AI-tekniken om den inte regleras. Reglering gillas av politiker och nu ligger ett antal förslag på bordet runt om i världen för att begränsa, reglera och kontrollera i stort sett allt som kan skrivas i digital kod.
Hur viktigt är AI framöver
Behöver företagen inom industrin ägna tid åt någon form av AI-strategi eller liknande?
Egentligen inte. Däremot tid att identifiera problem och jobba med ständiga förbättringar varav en del kan lösas med IT-teknik. Och AI. Men inte nödvändigtvis.
Hur viktigt är AI framöver
Behöver företagen inom industrin ägna tid åt någon form av AI-strategi eller liknande?
Egentligen inte. Däremot tid att identifiera problem och jobba med ständiga förbättringar varav en del kan lösas med IT-teknik. Och AI. Men inte nödvändigtvis.
Enligt tågordningen: 1. Definiera och avgränsa problemet och 2. Finn lösningen. Inte tvärtom.
Steg 1 kan vara att se hur ex.vis Office 365 kan utnyttjas på ett bättre sätt än enbart ordbehandlare och tråkiga Powerpoint-presentationer. Exempelvis använda Sharepoint för att förbättra den interna kommunikationen. Microsoft kommer dessutom att integrera sin AI-lösning – Co-Pilot - kostnadsfritt i samtliga programvaror. För den som har Office i molnet finns redan vissa AI-delar där.
Steg 2 kan vara att ta fram viktiga nyckeltal i det befintliga affärssystemet och använda mer än bara bokföringsdelen i systemet (återigen, affärssystem i molnet har oftast redan AI-funktionalitet).
Och att digitalisera informationsflödet för att minska kostnader och fel i tillverkningen eller annan verksamhet.
/Trendspaning X