söndag 28 februari 2010

När alla tänker lika...kan det vara tvärtom?

Ett effektivt sätt att spana på trender några steg framåt är att leta efter företeelser, allmänna åsikter eller politiskt korrekta ståndpunkter som är s.a.s allmänt vedertagna och oemotsagda.
När dessa börjar naggas i kanten glider de över till kontroversiella ämnen som är tabu att diskutera eller ifrågasätta.
Den som ändå vågar sticka ut näsan och ifrågasätta blir ofta starkt kritiserad.

En som vågat sticka ut näsan är Ingrid Carlqvist och som bloggar om "känsliga ämnen".
Hon presenterar sig så här:
"Jag är extremt misstänksam mot alla fenomen där folk tycker likadant. Då undrar jag alltid om det inte är tvärtom istället."

http://inteutanminasoner.wordpress.com/

När du har läst hennes blogg, fundera på vad du tror att undertecknad har för politiskt inkorrekt åsikt. Och........där ser du hur lätt det är att falla i fällan...att skaffa sig förutfattade meningar om människor utifrån vad som är politiskt korrekt. Tänk om det är tvärtom?

Trendspaning X

onsdag 24 februari 2010

Rekordlågt valdeltagande 2010 ??


Några trender och signaler som pekar mot ett rekordlågt valdeltagande i höst:

Fyra nya årskullar har tillkommit, 18 – 21-åringar, som inte är uppvuxna med vänster-höger-perspektivet. Att rösta anses inte vara en skyldighet, bara en rättighet.
Samhällsengagemanget hos dem kanaliseras inte till de etablerade politiska partierna (möjligen Piratpartiet) utan till andra forum och organisationer med enfrågeprofil, bloggosfären m.m.
Med en ungdomsarbetslöshet på närmare 30% blir också signalen från etablissemanget, både det politiska och näringslivet, att det inte finns plats för dem. Arbetstillfällen finns som närmast i Köpenhamn och Oslo.

Ungdomsarbetslösheten engagerar inte bara de unga väljarna utan även deras anhöriga. Dribblande med statistiksiffror och oförmåga att ta tag i den känsliga frågan påverkar tron på att politiker kan lösa problemet. Oavsett partifärg.

Kommunikationsverktygen (på Internet), mediabruset från andra länder samt att språkbarriärerna är borta driver på en internationalisering bland det svenska folket. Möjligheter till studier utomlands lockar mer än svenska universitet. Svenska frågor blir mindre angelägna.

I motsvarande omfattning som ungdomar blir röstberättigade har naturligtvis många gamla väljare försvunnit som hade samma bild av politiken som politikerna själva.
De politiska partiernas medlemsantal borde vara ett mätetal på det politiska engagemanget och de siffrorna pekar rakt nedåt. Diverse turbulens kring redovisning av medlemsantalet urholkar förtroendet för partierna.

Under åren som gått sedan förra valet har politikerna haft en dålig förmåga att läsa av opinionen kring de frågor de drivit. FRA och IPDRED-debatten liksom ungdomsarbetslösheten är goda exempel på det. Förtroendet påverkas även här.

Allt ovanstående kombinerat med att de båda blocken samt enskilda partierna har svårt att profilera sig ger än mindre intresse bland väljarna. Den sista men kanske viktigaste faktorn kan vara att den politiska retorik, med sedvanlig pajkastning, som bedrivs i valdebatten känns hopplöst förlegad.
/Trendspaning X

tisdag 16 februari 2010

Skyll inte allt på finanskrisen

Finanskrisen anges som förklaring till nedgång i det mesta. Men är det riktigt sant eller är det en alltför lättvindig förklaring?

Vid kriser eller andra omvälvande händelser omvärderar ofta människan sin situation inte bara kring det som krisen eller omvälvningen handlar om. Kriser triggar igång, förstärker eller skapar paradigmskiften. En återgång till det som var är inte aktuellt när krisen är över, eftersom vi tänkt om.

Berodde försäljningsminskningen av bilar på finanskrisen eller gjorde vi en omvärdering som inte var i paritet med utbudet på marknaden? Idag vill vi ha bränslesnåla bilar men utan att kompromissa bort praktiska eller imagemässiga aspekter. Allt fler sådana alternativ dyker upp på marknaden.
Berodde minskad annonsering och reklam på finanskrisen eller har reklamköparna omvärderat och satsat på andra sätt att nå ut? Eller är vi trötta på reklam? Har reklamköparna insett att de faktiska resultaten uteblir med traditionell reklam?
Och berodde vår ökade matkonsumtion under senare delen av 2008-2009 på finanskrisen? Ja, faktiskt, vi omvärderade och kostade på oss mer livsnjutning. Men mindre prylar som belastar miljön och vår tid tillsammans.

Örat mot marken! Fånga upp de små signalerna i tid. Det premierar dock inte kvartalsekonomin som vill ha stabilt cash-flow. Nya produkter och utveckling motverkar det. På kort sikt.
/Trendspaning X

Intuitiv teknik en hygienfaktor


De senaste årens boom inom hemelektronik, telefoner, mp3-spelare m.m. har gjort oss välförsedda med prylar som är mer eller mindre krångliga. Oftast mer. Mobiltelefoner som man måste läsa manualen för att kunna ringa på, fem olika fjärrkontroller, allt ska programmeras och ställas in.

En allt mer kräsen konsument accepterar inte detta. Tekniska prylar ska vara intuitiva, att läsa en manual är inte aktuellt. Supporttelefon med nummerval och köplats är oacceptabelt. Och vem kan tänka sig gå en 3-dagars kurs i en programvara ??

Intuitiv teknik utan manualer eller kurser är redan nu ett gryende konkurrensmedel men kommer som vanligt ganska snabbt att övergå till en hygienfaktor. Den som inte har det är snart borta från marknaden. Sony Ericssons försäljning av mobiltelefoner näst intill halverades under förra året pga konkurrens från mer intuitiva produkter.

Så länge en marknad expanderar, ex. mobiltelefoner, accepteras dålig support och dålig teknik. När marknaden planar ut och blir mättad, då minskar konsumentens acceptans och köptroheten försvinner.

/Trendspaning X

torsdag 4 februari 2010

Hårfin skillnad mellan uppstickare och "bad guy"



Apples lansering av sin nya produkt iPad har inte lämnat initierade tyckare oberörda. Apples trogna fans jublar men det dyker upp allt fler belackare som kritiserar nya iPad med tekniska argument. Mellan raderna kan man lätt se att Apple med sina succéprodukter iPod och iPhone nu anses för dominanta inom de sektorerna.
Det är inte tekniken utan snarare dominansen som ger reaktioner. Konspiratoriska teorier dyker upp om att Apple rent tekniskt och teoretiskt kan börja "censurera" det innehåll vi kommer att ha på iPad.
Samma fenomen upplevde Microsoft när de blev alltför dominanta. Den debatten är nu borta i och med Google, Linux med flera alternativ. Bill Gates är "good guy" igen.
Steven Jobs som var en uppstickare är nu på väg att bli "bad guy".
Marknadsdominans slår ofta tillbaka på den som uppnått en sådan. Stor växer sig inte större i all oändlighet. Det här ligger djupt rotat hos människan och är ett evolutionsdrivande beteende. När stammen växt sig för stor uppstår utbrytargrupper som drar vidare med nya idéer. En del misslyckas och dör ut, andra blir framgångsrika och växer sig större. Växer de för mycket blir de för dominanta och börjar krackelera. Och så är cirkeln sluten.

/Trendspaning X