Flera regioner i Europa blir alltmer aktiva i debatten kring självständighet eller åtminstone ökat oberoende gentemot nationalstaterna de ingår i.
Färska exempel är Skottland, Baskien och Katalonien. För oss i Sverige ter detta sig främmande då vår nationalstat är stark och regionerna svaga. Sverige är relativt homogent både kulturellt och ekonomiskt vilket inte är fallet i många andra länder. Paradoxen är att på EU-nivå diskuteras ökad integration mellan regioner och länder medan det på lokal nivå är den motsatta diskussionen. Ett glapp mellan den centrala styrningen i Bryssel och lokalplanet vilket inte heller är föga förvånande generellt sett när en organisation eller en union växer sig allt större.
Trenden förstärks just nu av Euro-krisen. Starka regioner får betala för de svaga vilket är typfallet i Spanien. Katalonien är Spaniens ekonomiskt starkaste region. En lång historik som gjort att katalanerna sett sig som ett eget land med egen kultur och eget språk (som numera också är huvudspråket) gör de nationalistiska strömningarna starka.
Kataloniens president Artur Mas i Gavarró har under hela sin tid på posten drivit frågan om mer självständighet gentemot nationalstaten Spanien, om än inte totalt oberoende. Därför är man också för ett starkare EU, enbart av den anledningen att det försvagar nationalstaten.
Om ECB misslyckas med att bibehålla valutaunionen och euron i sin nuvarande form lär det ge ytterligare grogrund för regionernas nationalistiska strömningar.
Att euron kraschar förr eller senare är det också alltfler analytiker och oberoende experter som är övertygade om. Men även experterna kan ha fel så låt oss vänta och se.
Omvälvande händelser leder alltid till bieffekter men ger framförallt bränsle till de tendenser som ligger i linje med det som händer och som funnits sedan tidigare./Trendspaning X