På bara några veckor har den idéella organisationen Missing People funnit ett antal försvunna personer, levande eller döda. Flera av de döda har polisen sedan länge avslutat spaningen efter.
Då kan man fundera på vad detta ger uttryck för. Och då handlar det inte om polisens ineffektivitet. Den som justitieministern, Beatrice Ask, "för samtal om". Vad nu det innebär.
Missing people är ett ganska tydligt exempel på en trend i Sverige som kan rubriceras som idéell, empatisk eller filantropisk. Filantropi har under många år snarare klassats som naivitet och dumhet. Vi har krävt ersättning för allt. Staten ska betala notan för all nödvändig välgörenhet eller annan omtanke, det har gällt alltifrån barnomsorg, stöd och vård av handikappade till vård av äldre. De vuxna barnen till vårdkrävande åldrande föräldrar har exempelvis krävt ersättning av staten för sin insats hos de egna föräldrarna. För många andra nationaliteter ter sig detta resonemang helt absurt. men inte i Sverige. Vi är nu alltså inne på en mycket svensk trend.
För inte alls många år sedan ansågs frivilliga bevakningsorganisationer vara likställt med beväpnade medborgargarden enligt amerikanskt snitt. Att befolkningen "tog lagen i egna händer" hotade rättssamhället. Idag finns ett stort antal frivilliga bevakningsorganisationer, särskilt på landsbygden där polisen har små eller inga resurser. De samarbetar dessutom med polisen och har drastiskt fått ner brottsligheten, främst vad gäller egendomsbrott men även det faktum att ibland gör ju tillfället tjuven. "Tillfällena" har m a o minskat för diverse olika typer av brott. Idag vädjar dessutom polisen till allmänheten att tipsa och alltmer engagera sig i brottsbekämpningen. Utan att för den skull beväpna sig.
På 70-talet fanns många fall där de som förhindrade brott själva blev dömda om de bedömdes ha använt mer våld än vad nöden krävde. Idag är sådana fall extremt sällsynta. M a o en attitydförändring hos rättssystemet, inte i lagen.
Varför då denna ökning av frivilliga organisationer i Sverige? (Efterkrigstidens minskning av idéellt arbete var framförallt ett svenskt fenomen.)
En orsak kan vara att de unga generationerna inte anser att samhället ska eller kan ordna allt. Till skillnad från de äldre generationerna som sett det som en rättighet, ett krav.
I många fall anser de unga att det etablerade samhället vänt dem ryggen eller blivit deras fiende. En ungdomsarbetslöshet på 25 - 30 % pga. en stelbent arbetsmarknad, ett trygghetssystem som de aldrig fått chansen att kvalificera sig in i, Migrationsverkets, som de upplever, ologiska och empatilösa beslut om utvisning av klasskompisar, offentliga tjänstemän som "bara följde reglerna" när något gick helsnett, Ipred-lagen, FRA-lagen osv osv.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=125&artikel=5342323
Lägg till detta att de sena 80-talisterna och yngre ända sedan 6-årsgruppen i skolan varit vana att diskutera värdegrundsfrågor och att de i samma skola lärt sig att kritiskt granska samhället och dess auktoriteter. I det ljuset uppfattas offentligheten ha stora brister i just värdegrundsfrågor. Särskilt då ideologierna inte längre går att skönja i den politiska debatten.
De unga generationerna drar slutsatsen att arbetet för ett bättre och mänskligare samhälle inte längre sköts av staten. "Missing people" är bara ett exempel som de tolkar som ett bevis på detta. Som vanligt när det gäller trender så driver generationsväxlingarna trenderna men därmed inte sagt att det enbart är de unga som driver eller följer dem. Även de äldre generationerna dras med i trenden.
/Trendspaning X