Ett enkelt sätt att bli uppmärksammad är att provocera. Utmaningen för den som vill göra det är att finna kanalerna för att nå ut med provokationen. En pågående demokratisering med avseende på makten över samhällets informationskanaler ökar dock möjligheterna. Det handlar om bloggosfären, forum på Twitter och Facebook eller snabbt iscensatta protestaktioner organiserade via de sociala nätverken på nätet. Det här ger möjligheter att nå ut till många snabbt.
Samhällets olika etablissemang inom kultur, politik, näringsliv m.m. får allt svårare att styra debattagenda eller vidmakthålla politiskt korrekta åsikter. Tabubelagda ämnen rivs upp och provoceras. Provokationen får stor uppmärksamhet, kanske på grund av att den etablerade politiska debatten (politiker emellan) i Sverige av många anses som alltmer ointressant.
Göran Hägglund utmanar svenskt kulturetablissemang (som litet parti farligt nära 4%-gränsen kan han eller till och med måste han kosta på sig det), Anna Anka utmanar svensk politiskt korrekt kvinnosyn, Pirate Bay provocerade rättsväsendet och agerade draghjälp åt Piratpartiet in i EU-parlamentet, Centerns Ungdomsförbund vill tillåta prostitution.... med flera extremt tabubelagda ämnen som plötsligt hamnar i ljuset.
Ett gryende krig mot etablissemanget, mot det politiskt korrekta? Sverige har på grund av att det är ett litet språkområde varit relativt likriktat med avseende på debatten i samhället. Tack vare (eller på grund av, hur man nu vill se det) demokratiserade informationskanaler är vi på väg mot ett mer "kontinentalt" debattklimat där spännvidden blir större. På gott eller ont, det är en smaksak.
(att förmedla trender är provocerande kan författaren intyga!)
/Trendspaning X