söndag 14 december 2008

Dagligvarukedjorna missar mattrenderna

Att fånga konsumentens köplust exakt i det ögonblick det uppstår är naturligtvis en marknadsförares dröm. Svårt med traditionella marknadsföringssätt men inte omöjligt. Handeln försöker i liten skala men mest handlar det om att sortera varor så att kunden kan finna själv.
Tidigare var sk. störtexponering en väl använd metod men detta har minskat avsevärt. I och med lågprisbutikernas intåg blev en lagerliknande exponering branschnorm för att ge ett intryck av lågt pris. I takt med att matinköp alltmer utvecklas till en slags upplevelse blir värdet av rätt exponering alltmer viktigt. Här har inte svensk dagligvaruhandel hängt med när vi nu alltmer får ett kontinentalt köpbeteende. Shopping har blivit ett folknöje och då kräver vi alltmer av upplevelser. Även i matbutiken. Där finns nu en öppning på marknaden för andra aktörer än de tre stora aktörerna ICA, Coop och Axfood som inte ställer om i takt med konsumentens ändrade beteende. Lågpriskedjorna Lidl och Netto lär inte heller bli det hot branschen trodde. Deras koncept ligger långt från konsumentens ändrade krav. I takt med finanskrisen finns det också tecken på att matinköpens andel av den totala inkomsten ökar, dvs man drar in på sällanköpsvaror men unnar sig maten. Utvecklingen triggas också av ett ökat miljömedvetande, alltmer kritik mot tillsatser i mat m.m.
Förutom storstädernas saluhallar saknas också effektiv distribution av de småskaliga matproducenterna som har rätt varor. De blir hänvisade till gårdsförsäljning och torgmarknader.
Sammanfattning: fel varor (industriella, importerade, med tillsatser) säljs hos de stora kedjorna med minimalt värde vad gäller upplevelsen, rätt varor hänvisas till ett torgstånd under begränsad tid, dock med stort upplevelsevärde.
Stora traditionella aktörer inser sällan paradigmskiften vilket öppnar upp för andra aktörer, om än små i dagsläget. Det mönstret upprepar sig i alla branscher stadda i stark förändring.

/Trendspaning X

Små aktörer alternativ till storbanker

Finanskrisen har ganska tydligt visat på stora systemfel i det rådande banksystemet. I stort sett alla traditionella aktörer i banksektorn är stora. Finanskrisen visar att det inte är en garanti at vara stor. Kanske snarare tvärtom. De faller desto tyngre och orsakar då stora skador.

Alternativ till storbankerna kommer alltmer om än i liten skala än så länge. Expansionen av alternativen kan dock gå snabbt eftersom det blir allt svårare för den vanlige medborgaren eller småföretagaren att få service från de stora bankerna.

Några alternativ:

Ekobanken, en svensk medlemsbank som ägs av dess 2500 medlemmar. Har en ekologiskt hållbar inriktning, dvs värderingsgrundad verksamhet (till skillnad från storbankerna). www.ekobanken.se

JAK medlemsbank som också är medlemsägd och kooperativ men som dessutom inte tar ut någon ränta. www.jak.se

Loanland.se svensk internetsajt som fungerar som förmedlare mellan den som vill låna och den som vill låna ut. Räntenivån sätts med hjälp av budgivning. www.loanland.se.

Tack Sebastian van den Bergen för tips och insppiration till detta inlägg.

/Trendspaning X

måndag 24 november 2008

Politiker alltmer rädda för befolkningen

I tidskriften Dagens samhälle (tidning för Sveriges kommuner och landsting) kan vi läsa att "Över 60 kommuner och landsting vill skärpa säkerheten genom att kroppsvisitera besökare i fullmäktige och införa metalldetektorer."

Orsaken uppges vara en ökad hotbild mot fullmäktiges ledamöter.
Den ökade hotbildne kan vara faktisk eller upplevd. Oavsett de fgaktiska förhållandena kan man spekulera i varför hotbilden eller uppfattningen om hotbilden ändrats.
Hotbilder i samhället tillskrivs ofta ett allt våldsammare samhälle. Statistik visar dock att vi i de flesta inte har en ökning av våld och hot. Snarare har vi aldrig haft ett tryggare samhälle än det vi har idag.
Att en viss grupp utsätts alltmer för hot kan det dock finnas förklaringar till. Vare sig hotet är faktiskt eller upplevt.
I takt med att en styrande grupp alltmer fjärmas från dem de är satta att representera, ökar också missnöjet. Debatt och kritik blir alltmer aggressiv, förtroendet sviktar, signalerna från målgruppen dvs befolkningen uppfattas inte och i politiska sammanhang får vi då ett utbrett politikerförakt.
Den makt som politikerna besitter naggas också i kanten då de inte längre kan styra debatt i speciellt de nya media som alltmer tar över; Facebook, bloggosfären, diverse communities. Politikerna upplever troligen en pga detta en ökande hotbild eftersom de av tradition varit vana att kunna styra debatt och samhälle. Istället för att ta tag i de grundläggande problemen med en ökande klyfta mellan befolkning och politiker, försöker de istället råda bot på symptomen dvs de låser in sig bakom säkerhetssystem. Oavsett den faktiska hotbilden signalerar detta en potentiell hotbild som i sin tur riskerar trigga igång en faktisk hotbild.

Läs hela artikeln i Dagens Samhälle http://www.dagenssamhalle.se/zino.aspx?articleID=13890

/Trendspaning X

Ekologisk mat på gång i USA

USA framställs i svensk media som den största miljöboven i världen, tillsammans med Kina. När det gäller CO2, oljekonsumtion per capita m.m. så stämmer det.
I vissa avseende är dock Sverige långt efter. Ett tydligt exempel är livsmedelskedjan Whole Foods Market. Deras idé är att enbart sälja ekologisk och hälsosam mat utan tillsatser, s k "organic food". Kedjan växer så det knakar och har i dagsläget 270 butiker i USA, Canada och Storbritannien.
De tre svenska kedjorna COOP, Axfood och ICA är inte i närheten av det koncept som Whole Food Markets har. Trots att marknadstrenderna även i Sverige pekar mot det ekologiska hållet. De oroar sig i stället för Lidl, Netto och Carrefour dvs lågpriskonkurrens. Kategorin ensidig lågpriskonsument utgör idag endast 15% av kunderna på den svenska marknaden och minskar sakta men säkert.

Läs mer om Whole Food Markets på www.wholefoodsmarket.com

/Trendspaning X

onsdag 8 oktober 2008

Eländesprognoser

De som försöker bedöma framtida utveckling, dvs trendspanare , framtidsforskare, omvärldsanalytiker m.fl. har en tendens att se framtiden alltför negativt. Eländesscenarion är alltså statistiskt vanligare än motsatsen. I aktuell finanskris finns liknande beteenden hos börs- och finansanalytiker.
Innan krisen är ett faktum men då det ändå finns orosmoln som pekar på en kommande kris, finns tendensen att argumentera mot en kommande kris. När väl krisen är ett faktum och den befinner sig på en bedömd botten övergår man till det motsatta; återuppgången ur den djupa krisen bedöms ta mycket lång tid. Man missbedönmer m a o kraften i återhämtandet.

Exakt detta beteende har vi nu sett. Just nu i skrivande stund är alltså en samlad bedömning att det kommer att ta mycket lång tid att återställa finansmarknaden.

Supermakterna

Att USAs roll som den drivande motorn i världsekonomin ser ut att avta är ingen vild gissning mitt uppe i finanskrisen. Redan innan krisen fanns bedömare som förutsåg utvecklingen. Kina har på kort tid seglat upp som en starkt drivande nation. Förutom Kina bedöms även EU bli drivande i framtiden. Ryssland och Indien bedöms än så länge inte bli lika betydande. Rysslan har problem med korruption och rättsväsendet. Indien har än så länge alltför många kulturella problem för att landet på bredden ska utvecklas inom en snar framtid.
Således en bedömning där tre starka spelare driver världsekonomin.
men först måste finanskrisen lägga sig.

Crowdsourcing och crowdfunding

Wikipedia har haft ett stort genomslag som faktakälla. Från att ha setts med stor skepsis är den nu accepterad till och med i bibliotekskretsar. Många företeelser på nätet involverar nu användarna. De blir alltmer en resurs. Vad vore YouTube utan dess användare. Den engelska gruppen Radiohead var först med att släppa sin CD fri för nedladdning. De blev nu även först med att låta sina fans mixa sin senaste singel över nätet. Det här fenomenet kallas crowdsourcing eller wikinomics.

Nu kommer nästa grej: crowdfunding. Finansiering med hjälp av många användare. 1000-tals användare finansierar ditt projekt med små belopp, din film, din film, din musik, din bok, kanske villkorat med att du delar med dig av vinsten. Eller som 18-årige Max Stephenson gjorde; han lyckades via nätet på två veckor få ihop 5000 dollar till sin college-utbildning. 2000 personer skänkte 2,50 dollar var. Utan att kräva något tillbaka. Men det var ju inte i Sverige.

Storbanker och mikrokrediter

Även innan den i skrivande stund rykande aktuella finanskrisen har en utveckling synts där banksystemet blivit allt mindre intresserat av att finansiera den vanliga medborgarens behov av kapital. En ny företeelse har de senaste åren dykt upp framförallt i utvecklingsländerna. Nobelpristagaren Muhammad Yunus från Bangla Desh uppfann mikrokrediterna vilka gav ett stort bidrag till utvecklingen i ett av världens fattigaste länder. Motsvarande lösningar finns nu även i andra länder med stor andel fattiga invånare, ex.vis Mexico. Mikrokrediterna har varit framgångsrika, inte minst ur ett riskperspektiv. Många små låntagare sprider risken och låntagaren som sådan sätter en heder i att betala. Eller som Donald Trump uttrycker det: ”Om jag lånar en miljon och inte kan betala tillbaka har jag ett problem. Om jag lånar en miljard och inte kan betala tillbaka har banken ett problem.”
Mikrokrediterna har även börjat uppmärksammas av storbankerna. Även om de just nu har annat att tänka på. Därför kommer de troligen på efterkälken i det här avseendet, inte minst pga. en förtroendekris som kommer att sitta i länge.

måndag 29 september 2008

Finanskrisens efterdyningar

Stora kriser leder alltid till paradigmskiften. Den pågående finanskrisen blottar bl.a. finanssystemets svagheter. Det finns anledning att tro att finansmarknadens spelregler, kvartalsekonomin, börserna, bankerna och kreditinstituten kommer att få en allvarlig knäck, på kort sikt ekonomiskt men på lång sikt, och mer betydande, förtroendemässigt.
I USA finns det redan tecken på att konsekvensen blir en rejäl spricka mellan Main Street och Wall Street.
USAs med flera länders räddningsaktioner där stora belopp ur statens kassa pumpas in i systemet kan också leda till ännu större klyftor mellan folket och politikerna.
De senare åren har bankernas funktion vad gäller finansiering av små och medelstora företag starkt reducerats inte minst av dem själva. Andra finansieringsformer, bl.a. organisk tillväxt med egna intjänade pengar blir alltmer formen för småföretagens finansiering av sin utveckling.
I länder med ett svagt finanssystem eller en svag lånekultur råder även detsamma för fastighetsfinansiering; byggandet av ett hus stannar av när pengarna tar slut och fortsätter när pengar finns igen.
När läget lugnat sig kan det således uppstå ett scenario där de mindre företagen långsiktigt står starka och de större av finansmarknaden mer beroende företagen löper större risk att skadas av ett avreglerat men dysfunktionellt finanssystem. I Sverige är de små i hög grad beroende av de stora. Det kan dock på sikt komma att ändras när marknaden återigen tar fart. Då kan det vara de små och snabbrörliga som har möjlighet att möta kundens efterfrågan direkt istället för att agera underleverantör till de stora.
/Trendspaning X

torsdag 25 september 2008

Timell odlar morötter?

Martin Timell och Ernst Kirchsteiger har terroriserat oss i TV-soffan i flera år. I spåren efter den trenden finns misslyckade renoveringar och heminredningsprojekt som lett till fuktskador, el-olyckor, brandtillbud m.m.
Nästa trend i hemmet? Plussa ihop alltmer fokus på vad vi äter, närproducerat mat, slow food, CO2, alltfler kommuner som inför källsortering och kompostering samt den pågående trädgårdstrenden och vi får köksträdgårds-trenden!
I alltfler villaträdgårdar kan vi få se odlingar av morötter, kål, potatis, bönor med flera nyttigheter. Något som varit helt ute under ganska lång tid. Likaså alltmer folk ute i bär- och svampskogen.
Producenterna av närproducerad mat med svenskt stuk har redan idag långt större efterfrågan än tillgång. Suget är således stort efter annan mat än den som livsmedelskedjorna traditionellt erbjudit. En ökande opinion mot snabbmat kan också bidra.

/Trendspaning X

The Post-scientific society

“There are growing indications that new innovation-based wealth in the US is arising from something other than organized research in science and engineering.” The post-scientific society.

The most important characteristic of this society is that innovation leading to wealth generation and productivity growth will be based principally not on world leadership in fundamental research in the natural sciences and engineering, but on world-leading mastery of the basic sciences of individual human beings, their societies and their cultures. Post-scientific society will continue to require the results of advanced science and engineering, but the leading edge of innovation will move from the workshop, the laboratory, and the office to the studio, the think tank, and cyberspace.

“The Post-Scientific Society”, Christopher T Hill, Prof. of Public Policy and Technology,
Georg Mason Univ. USA

/Trendspaning X

måndag 18 augusti 2008

Internet utmanar politikernas makt

Internet som allmänhetens kraftfulla informationsverktyg lämnar ingen politisk makthavare oberörd. Vare sig i de diktartoriska eller demokratiska systemen. Kinas hantering av information på internet nu senast under OS är ett exempel. EUs och Sveriges politiker ser också alltmer faran i att folket gör sig hörda, dvs politiska makthavare har inte längre möjlighet att styra information och därmed åsikter.
Några exempel:
Estlands EU-delegat Marianne Mikko vill registrera alla bloggare "för att vi ska kunna lita på informationskällan".
Vår egen justitieminister Beatrice Ask lobbas hårt från musik- och filmindustrin beträffande fildelning. Tidigare var hon helt avvisande men har under året börjat vackla och menar att "det behövs någon slags nätpolis".
FRA-lagen som innebär möjlighet att avlyssna kabelburen information (dvs internet) var droppen som fått många att reagera starkt. Beslutet möttes av en kraftig opinion som regeringen inte förutsåg. Dålig trendspaning med andra ord.

De politiska makthavarna gillar inte att informationen nu flödar fritt över alla gränser driven av internetbaserade media i var mans hand. En ny situation som minskar politikernas möjlighet att styra.

/Trendspaning X

söndag 15 juni 2008

Relationer pratas sönder

Att prata ut om det mesta i ett förhållande har ansetts vara grunden för ett stabilt och lyckligt förhållande. Samtalsterapi har ansetts vara vägen till att lösa konflikter och återupprätta ett fungerande förhållande.
Även på arbetsplatser har grupputveckling och konflikthanering ansetts vara metoden för att göra medarbetarna effektivare och minska konflikter dem emellan.
Verbal kommunikation har m a o ansetts som det viktigaste kommunikationssättet.
Esther Perel, terapeut från New York ifrågasätter i sin nyutkomna bok "Mating in captivity", dagens ideal i ett förhållande; den verbala kommunikationen.
Hon kan utifrån 20 års erfarenheter i sitt yrke konstatera att det verbala idealet snarare skapar fler problem än det löser i förhållanden. Dessutom menar hon att det ofta leder till ett passionslöst sexliv. Perel menar också att det skapar en stress där förhållanden hela tiden "måste" vara på topp, ett ständigt krav på lycka och konfliktfrihet i vår vardag.
Det verbala idealet trädde in i svensk kultur i takt med allt starkare influenser från USA.
I skolan har bland annat alltmer den verbala förmågan premierats. I takt med detta har också tidigare normal fysisk kontakt tabuiserats i form av ökad närgräns, krav på alltmer fysisk integritet m.m.

Läs mer på Esther Perels hemsida http://www.estherperel.com/

/Trendspaning X

Kvinnor och brottslighet

Färsk statistik från USA visar att nu är 1 % av USAs bakom lås och bom. Svarta män är klart överrepresenterade men kvinnorna ökar starkt i statistiken.
Frågan är ytterst kontroversiell. Dels den höga totalsiffran och dels att kvinnor blir alltmer brottsbenägna. Svenska källor uppger att vi har början till en liknande utveckling i Sverige vad gäller kvinnlig brottslighet.
En typ av brottslighet där anmälningarna ökar i Sverige är misshandel inom relationer där kvinnan slår mannen. Mörkertalet för kvinnomisshandel inom relationer anses vara högt. Frågan är om det ska anses sannolikt att mörkertalet för "mansmisshandel" (vi har inte ännu en vedertagen term för det) är ännu högre pga vår kulturs traditionella attityd kring manligt och kvinnligt beteende?

/Trendspaning X

EU urvattnas?

Irlands folkomröstning om Lissabonfördraget som gav svaret Nej anses av många inom EU vara ett stort hinder för fortsatt utveckling av EUs utveckling. Orsakan till folkets nej anses vara att politikerna inte lyckats förklara vad det hela gick ut på. Eller tvärtom?
Vidare har de nordligare staterna inom EU varit kritiska till Sarkozys förslag om en medelhavsunion. Nu antog EUs toppmöte förslaget om att verka för en sådan union, dock inom de ramar för samarbete över EU-gränserna som redan finns definierat. Det anses därför att det var Angela Merkels sätt att lägga en lam hand på ämnet.
Den svenske framtidsforskaren Bengt Wahlström hävdade redan i slutet av 80-talet att EU är en parentes i Europas historia. Kommande befolkningsströmmar över gränserna skulle bli en orsak till att EU-tanken skulle haverera. Delvis har detta stämt in, ex.vis problematiken med Senegaleser in på Kanarieöarna.
I princip kan Bengt Wahlström få rätt men det verkar snarare bli informationsströmmarna som kommer att bl a den drivande faktorn. Informationen flödar nu fritt på nätet oavsett EUs gränser.

/Trendspaning X

onsdag 14 maj 2008

Politiker tappar förankring hos folket

Partiernas medlemsras fortsätter och om raset fortsätter i samma takt kommer alltfler partier att vara utan medlemmar inom ett fåtal år. Anledningarna har däremot partierna som sådana svårt att analysera. En av de största anledningarna anses vara att de konkurrerar med ett allt störe fritidsutbud där politiken får allt mindre utrymme.
Däremot har partierna svårt att ta till sig den förtroendeklyfta som blir allt större mellan politiker och folket. Det blir också allt svårare att skilja de olika partiernas åsikter och ideologier åt, vilket kan tolkas som en konsekvens av att de dels verkar i samma system och dels att de alla vill bibehålla den egna makten.
Detta öppnar upp för mer extrema partier (läs Sverigedemokraterna) som helt enligt demokratins spelregler får fotfäste i det politiska systemet.
Troligen får vi räkna med ett ganska smärtsamt paradigmskifte för den representativa demokratin och de institutioner som den styr över. Statens och riksdagens inflytande över befolkningen blir därmed allt svagare och den centralstyrning som staten varit van vid att utöva i många frågor blir allt svårare att upprätthålla.

/Trendspaning X

Jakten på lycka gör oss olyckliga

Under många år har en "må-bra"-trend pågått. Mängder av litteratur, metoder och övningar, goda råd, mer eller mindre flummiga konsulter på läger och kursgårdar har missionerat lyckans lära.
Samtidigt blir vi allt olyckligare. Försäljningen av lyckopiller har mångdubblats, bl.a med god hjälp av läkemedelsindustrins marknadsföring där tidigare normala om än ganska olyckliga tillstånd numera klassas som depression eller annan psykisk sjukdom m.m.
Alltfler forskare, läkare och författare uppmärksammar nu detta lyckofenomen. Genomgående tes är att samhället och marknaden indirekt ställer krav på att vi i alla situationer ska vara lyckliga och när vi inte är det så är det något fel på oss. Vi klarar därmed inte av vardagliga bekymmer eller allvarliga händelser i livet som är vanliga och oundvikliga, såsom dödsfall, separation m.m.
David Eberhard, överläkare i psykiatri och författare till boken "I trygghetsnarkomanernas" har definierat fenomenet i termen "nationellt paniksyndrom". Han menar att Sverige är det land i världen som är värst drabbat av detta syndrom, dvs vi är mest trygghetsfixerade och minst tåliga inför livets alla sidor.

/Trendspaning X

tisdag 13 maj 2008

Svensk energipolitik en lam hand

OPEC har aviserat ett oljepris innan årsskifte runt 200 dollar per fat.
Gårdagen, 12 maj, bjöd på ny toppnotering; 126.40.
Svenska politiker sjöng etanolens lov på Energitinget i april, arrangerat av Energimyndigheten.
Effekten av ökad etanolanvänding är ökade matpriser vilket drabbar de fattigaste i världen.
Kina subventionerar oljan för att trygga tillväxten i landet.
Indien planerar för en gigantisk ökning av bilismen.
De alternativ som står till buds är till stor del fortfarande på forskningsstadiet.

Oberoende experter på Peak Oil har länge aviserat scenarion som ovan.
Nu verkar de allt mer bli verklighet.
Åtgärderna från samhället såväl i Sverige som många andra starkt energiberoende länder är alltför få.
Likaså är man alltför sent ute för att undvika effekter på dagens levnadsförhållanden. På gott och ont.

/Trendspaning X

onsdag 23 april 2008

Ingen sjukdomsinsikt hos döende bransch

Musikindustrin som brottas med allt sämre försäljning och röda siffror vägrar inse att deras affärsmodell måste förändras. Ett undantag är engelska EMI som insett att deras verksamhet måste byggas om från grunden. I övrigt klamrar sig branschen fast vid gammalt tänkesätt.

Läs mer om dödskramperna i Mickael Zackrissons artikel på va.se (Veckans Affärer).
http://va.se/asikter/bloggar/natet/2008/04/23/musikindustrin-graver-sin-/index.xml

/Trendspaning X

Investor satsar på onotorade bolag

Spelreglerna för börsnoterade företag m a o kvartalsekonomin har länge av flera bedömare ansetts vara destruktiva för bolagens utveckling. Kortsiktighet gynnar kostnadsnedskärningar och färre anställda men missgynnar proaktiva satsningar i form av produktutveckling, marknadsföring m.m. Den processen förstärks av att bolagslendingarnas bonussystem är kopplade till aktiekursen.
Wallenbergssfärens Investor ser dock ut att vara det första tydliga trendbrottet där de till viss del vänder kvartalsekonomin ryggen. Nu är målet att öka innehavet i onoterade bolag. Det är delar av den välfyllda kassan efter Scania-försäljningen som ska spenderas i mindre bolag utanför börsen.

På Investors hemsida (www.investorab.se) finns följande text:

"Vi prioriterar bolag där vi kan agera som ägare i en onoterad miljö. I många fall kan värdeskapande åtgärder i onoterade bolag genomföras snabbare och med bättre möjligheter att hantera riskerna.
Dessutom är det enklare att skapa samsyn mellan ägare, styrelse och ledning kring bolagets mål och verksamhetsplan, samt ha ersättningssystem kopplade till dessa mål."

/Trendspaning X

Väntat bakslag för etanol

Diverse statistik och fakta kring etanol som alternativ till olja har ignorerats av makthavare de senaste åren. Nu kommer baklsaget desto kraftigare; livsmedelsbrist i de fattigaste länderna.
Trots detta kan en svensk bilköpare fortfarande få 10000 kr i bidrag vid köp av en etanol-driven bil, svenska intressen investerar i etanol-produkiton i Ghana osv.
Flera experter kring olja och biobränsle menar att det politiska etablissemanget blundar för de stundande problemen när oljepriset når nya höjder. Hittills har en sjunkande dollar ansetts vara orsaken till ökat oljepris. Den förklaringen blir dock alltmer ihålig. OPEC ser ingen anledning att höja produktionen. Shell har officiellt sagt att de inte kommer att nå högre produktionskapacitet i framtiden.
Fakta i ämnena olja, etanol, biobränsle och matsituationen i världen finns väl framlagda på bordet men de är alltför obehagliga politiskt sett.
Konsumtionen driver samhällsekonomin och därför vill man inte se de konsekvenser ökade energipriser för med sig. De åtgärder som skulle behövas är allt annat än politiskt behagliga eftersom de missgynnar maknthavare och väljarkårer i de rika länderna. På kort sikt är det alltså bättre för politikerna att avvakta med nödvändiga åtgärder.

Läs intervju med Gunnar Lindstedt, författare till boken "Olja": http://oljepris.se/gunnar_lindstedt.html

/Trendspaning X

tisdag 8 april 2008

Domstolar tar över från politikerna

Alltfler frågor avgörs alltmer av domstolar som tidigare varit av politisk karaktär och därmed hamnat på politikernas bord, s.k. juridifiering av samhället.
Trenden är densamma som den som funnits i USA i många år.
EG-domstolen har numera sista ordet i många politiska frågor dvs överspelar politikerna. Utvecklingen avspeglar sig i Sverige. EG-domstolens utslag om det sk Waxholmsmålet dvs Byggnadsfackets blockad mot det estniska byggföretaget avgjordes exempelvis i EG-domstolen, inte på politisk nivå.
Utvecklingen är delvis en konsekvens av att politikerna inte längre vill skapa debatt eller opinion utan snarare följer den för att säkra kommande mandatperiod.
Fler företeelser i denna utveckling är Sveriges alltfler ombudsmän; JämO, DO, HomO, HO m.fl.
I dessa sammanhang får ofta anmälaren i praktiken tolkningsföreträde, med stöd av vad som anses politiskt korrekt. Den anmälde måste därmed bevisa sin oskuld istället för att anmälaren måste bevisa den anmäldes skuld.

måndag 7 april 2008

Green Hawks of Pentagon

Vem kunde ana att Pentagon skulle bli den drivande kraften för alternativa energikällor i USA?
Så ser det i allafall ut att bli. Näringslivet som styrs av kvartalsekonomin har inte haft kraften att ta tag i frågan om förnyelsebara energikällor.
USAs oljeberoende ses nu av Pentagon som en allt större säkerhetsrisk. Rent påtagligt är nu många av antalet dödade soldater i Irak bland de som transporterat bränsle.
Oljan som var incitamentet för Irak-kriget blir alltså allt tydligare USAs akilleshäl.
Amerikanska försvaret är en av världens enskilt största oljekonsumenter. Ett försvar som är beroende av sin fiende, dvs de oljeproducerande länderna som direkt eller indirekt stödjer fienden, dvs terrorismen, blir en ohållbar pradox.
Pentagon har tidigare varit den stora pådrivande faktorn i ett antal sektorer inom teknisk utveckling. Utan försvarsinvesteringar inom militärstrategisk teknik såsom IT och telekom hade dessa inte varit på den nivå de är idag. Försvarsinvesteringar har m a o alltid varit en pådrivande faktor inom teknisk utveckling.
Nu börjar alltså Pentagon vakna inom området förnyelsebar energi.
Sök gärna på Jim Woolsey på Google som anses vara en av de främsta gröna hökarna i Pentagon.

Några länktips:
http://www.thewip.net/contributors/2008/03/green_hawks_in_the_pentagon_th.html
http://ecoamerica.typepad.com/blog/2007/03/taking_green_to.html

/Trendspaning X

Alternativa energikällor; bubbla som inte spricker

Börsanalytiker har under de senaste månaderna beskrivit alternativa energibolag som den senaste tidens börsbubbla á la IT-bubblan år 2001.
Den analysen verkar dock komma på skam. Med ett oljepris som inte verkar stabilisera sig på en hög nivå utan snarare vara på väg mot allt högre höjder ser det ut som att alternativa energikällor får alltmer relevans rent affärsmässigt.
Nu börjar alltfler framsynta stater i den industriella världen att vakna.
Ett exempel är att Spanien nu i sina byggnormer för nybyggnationer har infört krav på solenergi.
/Trendspaning X

Oljepriset börjar bli allvar

Dagens toppnotering 109 dollar för WTI Oil.
Ingen trendsignal är just nu så intressant som oljepriset. Årets extrema prisökning på världens oljebörser har hittills kunnat förklaras med spekulationer på marknaden och en fallande dollar.
En färsk kommentar av en oljeanalytiker:
"Vi är fast i spannet 100-110 dollar. Vi testade den lägre delen av intervallet i förra veckan, men kunde inte riktigt bryta igenom nivån på 100 dollar, så priset stiger trots att efterfrågan är svag och lagernivåerna robusta"
Shell var det första oljebolaget ut som erkände att "den högsta produktionsvolymen någonsin (dec 2007) troligen aldrig kommer att uppnås igen".
För världens ledar-etablissemnag ses utvecklingen som obehaglig dvs de flesta staters politiska etablissemang hemfaller till strutsmentalitet. Vill inte se, harr ingen strategi för att hantera Peak Oil osv. Konsekvenserna är helt enkelt för stora för att politikerna ska orka med att skapa handlingsutrymme.
Första paret ut att se över sina kostnader och sin affärsmodell: de etablerade "gamla" flygbolagen (dvs inte de nya lågprisbolagen; ex.vis Ryanair som tjänar sina pengar på annat än flygresorna. Läs ex.vis SAS)
/Trendspaning X


lördag 5 april 2008

Kommande svårigheter för skogsindustrin?

Svensk skogsindustri har för att tillgodose råvarubehovet, importerat stora mängder timmer från Ryssland. Den 1 april höjdes de ryska exporttullarna för timmer.
Flera faktorer påverkar skogsindustrin framöver. Förutom ökade råvarupriser också allt högre elpriser. Kina producerar och exporterar alltmer (10% årlig ökning av produktion samt 30% ökning av exporten).
I och med ett högre energipris blir också transportkostnaderna högre. Dessutom konkurrerar energisektorn alltmer om skogsråvaran. Pellets, flis och skogsavfall i allmänhet blir alltmer eftertraktat i och med höjt energipris.
Ytterligare en faktor som kan påverka den svenska marknaden är att den svenske skogsägare ofta är privatperson och dessutom trottoarbonde. Sammantaget med generationsskifte kan andra värderingar av skogen än de strikt ekonomiska bli konsekvensen. Det kommer att leda till krav på mer skonsamma (och dyrare) avverkningsmetoder, mer hänsyn till naturvärden och mindre uttag.

tisdag 18 mars 2008

Nya affärsmodeller kräver äkta engagemang

Kvartalsekonomin bygger till stora delar på att främst ekonomiska kriterier styr företagen. Ekonomiska mål som leder till expansion, förvärv m.m.
Säljverksamhet och kundkontakter bygger dock till stora delar på känslomässiga beslut.
I takt med de unga generationernas påverkan på marknaden där känsla, image, engagemang och relationer alltmer styr, blir också de gamla affärsmodellerna alltmer utrangerade. Att som företag eller organisation sätta ekonomiska mål främst, genomsyrar verksamheten på ett sätt
som inte kommer att attrahera kunder och konsumenter. Särskilt unga kunder är också alltmer ombytliga och illojala, uppväxta som de är i ett överutbud av det mesta.
De är också immuna mot reklam. Med en barndom fullmatad med reklambudskap har 80-90-talisterna utvecklat ett effektivt "reklamfilter".

Sammanfattningsvis: Räkna med rejäla förändringar i traditionella affärsmodeller och på marknaden framöver. I takt med generationsväxling.

/Trendspaning X

måndag 17 mars 2008

Censur på internet?

Regeringen har nu lagt fram förslag som ska göra det möjligt att kräva personuppgifter från operatörerna för att kunna spåra fildelare m.m.
Stark lobbying från bl.a. skivindustrin har pågått länge men regeringen har stått emot tills nu.
Rent tekniskt kommer dock lagstiftningen inte att rå på fildelningen. Bl.a. kryptering av filer är känd teknik som omöjliggör spårning.
På SvD:s sajt gjordes under dagen en omröstning. 77% av läsarna ansåg att internet inte skulle censureras överhuvudtaget.

Den frihet och de möjligheter som internet ger alla att fritt sprida information kommer troligen att utsättas för fler försök till censur. Kina har ex.vis redan lyckats genom påtryckningar på Google, Microsoft m.fl.
Information har alltid varit varje regerings eller annan institutions maktmedel. Detta medel blir alltmer oanvändbart då allmänheten "tagit makten" över internet för att sprida och dela information. Vi får troligen räkna med fler försök att begränsa informationsspridning på nätet; alltifrån skrämselpropaganda till påtryckningar och lagar.

/Trendspaning X

Svårtolkad oljemarknad

Idag hölls konferensen "IAE Expert Roundtable on Oil Price Formation". Experterna gav en splittrad bild av vad orsakerna till prissvängningarna på oljemarknaden beror på.
Man är dock överens om utvecklingen framöver:

The International Energy Agency, an adviser to 27 industrialized nations, expects worldwide demand for oil products to increase an average 1.9 percent annually until 2012, driven mainly by expansion in Asia and the Middle East. Oil prices are likely to continue rising, as easily accessible resources become depleted, Simon Radcliffe, chairman of the Association for the Study of Peak Oil in South Africa.
"An oil crisis is highly likely within the next few years," he said. "There are currently no scalable alternatives in the short to medium term."

/Trendspaning X

fredag 29 februari 2008

Rekordhögt oljepris

Oljepriset toppade 29/2 högsta någonsin på 103,05 dollar per fat på den asiatiska handeln i Singapore.
Den maximala produktionstoppen håller fortfarande juli månad 2006 rekordnivån, alltså f.n. potentiell månad för Peak Oil.
Under hela 2007 har oljeproduktionen varit lägre än konsumtionen.
Så länge detta scenario håller får vi troligen räkna med fortsatt ökat oljepris.

Läs mer på www.oljepris.se

/Trendspaning X

Kina motverkar global recession?

Konjunkturbedömare menar att det nu finns signaler på en avmattning i världsekonomin. Resonemanget har sin grund i recessionssignalerna från USA. En allt lägre dollarkurs, kris på bostadslånemarknaden mm. Frågan är om bedömningarna följer gamla mönster och inte tar hänsyn til nya faktorer.
Historiskt har USA varit drivande i världsekonomin och därmed påverkat övriga världen i stor omfattning.
Det som skiljer sig åt nu är att det finns fler länder som i stor utsträckning påverkar världsekonomin; Kina, Indien och Ryssland samt ett starkt EU.
Kina bedöms få en årlig tillväxt på 10%, Indien och Ryssland likaledes hög tillväxt. I alla de här länderna finns ett gigantiskt önskemål om ökad levnadsstandard, förbättrad infrastruktur m.m. Jämfört med tidigare har de nu även pengar pga att de är skickliga spelare i den globala ekonomin.
I de nämnda länderna finns dessutom en framtidstro som knappast kommer att bromsas av massmediala rop på lågkonjunktur. Till skillnad från väst. Människans psyke är funtat så att man är beredd att vara mer progressiv om man inte har så mycket att förlora, än om man har mycket och riskerar att förlora det. I länder med hög levnadsstandard och en lång historik med välfärd och trygghet (ex.vis Sverige) blir därför progressiviteten låg och därmed minskar den globala konkurrenskraften. Istället för progressiva aktiviteter läggs istället mer energi på att bevara det som redan finns vilket kan leda till stagnation.

/Trendspaning X

Svensk trygghetsnoja blir ett hot

I en mycket uppmärksammad artikelserie 17 - 19 februari i DN beskriver journalisten och författaren Maciej Zaremba hur möjligheten att anmäla för diskriminerande behandling missbrukas och blir till ett hot.
Det här kan tydas som ett tecken på att trygghetssamhället på något vis håller på att bli sin egen fiende eller snarare befolkningens fiende. Politikens budskap är att hoten mot befolkningen kommer från yttre hot; alltifrån nynazism till organiserad brottsligt och terrorism.
Opinionen börjar alltmer anse att hotet kommer från systemet i sig.
Farbod Rezania, Svenskt Näringslivs expert i integrationsfrågor menar att invandrare inte i någon större utsträckning diskrimineras på arbetsmarknaden. Snarare är det samhällssystemet representerat av ex.vis Migrationsverket, Socialtjänsten, Arbetsförmedling m.m. som diskriminerar.

Det här borde oroa politikerna som på sikt kommer att se sin makt begränsas. Det bäddar också för mer extrema grupper i samhället när trygghetssystemen skapar tabu-ämnen och per automatik minskar den faktiska yttrandefriheten.

Zarembas artikelserie i DN har slagit rekord i antalet länkningar till olika bloggar. Här följer en påspädning på det rekordet

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=743702
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=743919
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=744469

/Trendspaning X

tisdag 26 februari 2008

e-handel hotar butikskedjor

e-handeln 2007 omsatte i Sverige 17.7 miljarder.
Bedömare anser att ökningen kommer att fortsätta och att marknadsandelar kapas från de traditionella butikerna. Troligen i första hand de stora kedjorna.
Det är rimligt att anta att detta kommer att ställa krav på butikernas utveckling. Alltmer personlig service, bättre logistik och troligen också alltfler kombinerade handelsföretag med butik OCH e-handel.
Att skaffa en e-butik idag kostar mycket lite och det finns en rad lättanvända webbaserade lösningar att abonnera på med färdiga betallösningar, lagerfunktioner m.m. m.m.
Ett exempel på en sådan tjänst finns på: www.fortnox.se
Det är alltså lätt för den enskilda fristående butiken att komma igång med försäljning på nätet.
Värre är det för de större butikskedjorna som måste integrera sina affärssystem med e-handelslösningen. Är dessutom kedjan en franchise-kedja eller liknande uppstår även affärsmässiga problem där franchise-givaren konkurrerar med sina franchise-tagare
Samordnade inköp som tidigare varit den största anledningen till att organisera butikskedjor gäller inte heller längre. I stort sett alla varor kan köpas direkt från leverantör eller grossist någonstans i världen.

Läs mer statistik om e-handel på www.hui.se

/Trendspaning X

Konsumenten kräver gratis

De yngre generationerna har utvecklat en skepsis och en immunitet mot traditionelll reklam: de gamla reklamtricksen fungerar inte på dem längre.
Samtidigt flödar marknaden över av alltmer gratismaterial och gratisprylar. Alltifrån alltmer värdefulla give-aways till gratis musik och information. Dessutom ökar möjligheterna till re-cycling med hjälp av sajter såsom www.tradera.se och www.blocket.
Varför köpa dyrt nytt när det finns nästan nytt och billigt. Second hand och recycling ligger dessutom rätt i klimatdebatten.
Detta sammantaget med att själva produktionen av varor blir allt billigare gör att slaget om konsumenten kräver nya grepp. Naturligtvis finns ett uttryck för detta myntat: "Free Love"
De yngre konsumenterna kräver alltmer för att lätta på den egna plånboken. De kräver "Free Love". Den som inte ger något gratis får inte heller sälja någonting. De är vana vid stor valfrihet och blir därför extremt svårflörtade som konsumenter.
/Trendspaning X

tisdag 19 februari 2008

Den semantiska webben

I webbens barndom gjorde någon en hemsida som någon annan läste. Att göra hemsidan var också ganska svårt. Idag kräver web-surfaren avsevärt mer.
De mest besökta sajterna idag bygger på användarens bidrag med material och information.

Wikipedia har utvecklats till ett enormt kraftfullt uppslagsverk där vem som helst kan bidra med information.
Innehållet i YouTube, MySpace och FaceBook är inlagt av miljontals användare. Detta sätt att använda webben kallas för Web 2.0. I dagsläget används denna teknik mestadels av privatpersoner. Svenska företag ligger dock långt efter andra länders företag vad gäller utnyttjande av Web 2.0.
Innan web 2.0 ens "satt sig" kommer nu de första försöken till Web 3.0 eller som den nu alltmer kallas, den semantiska webben. Det handlar i stora drag om att knyta ihop stora mängder information i fritextformat till en slags virtuell databas. Svårt att förklara eller föreställa sig eftersom teorierna och tekniken ännu så länge inte är utvecklade fullt ut. Företaget Radar Networks är pionjärer med sin twine.com, en teknik där information kan "tvinnas" ihop för att underlätta för webanvändarna att finna och strukturera information inom intresseområden och sociala nätverk på nätet.

Läs mer på: www.twine.com

/Trendspaning X

måndag 18 februari 2008

Trendspaning - en kommande folkrörelse?

Ett litet avbrott från de vanliga inläggen på den här bloggen kommer här.

Flera har frågat; Hur gör du för att spana på trender?
Det handlar ganska lite om metodik men desto mer om attityd och förmåga. Förmågan har vi alla, attityden kan vi skaffa oss.
Förmågan handlar om individens överlevnad. Den som kunde fantisera fram tänkbara troliga scenarior i framtiden med viss träffsäkerhet hade helt enkelt bättre chanser att överleva. Förutseende gjorde det enklare att parera och undvika eller ligga i framkant och vara före alla andra. Därmed bättre överlevnad och större framgång.

Den sämsta trendspanaren är den som sitter nöjd med sin nuvarande situation och hellre bevakar sin position än letar efter nya möjligheter. "Fat and happy" är ett av de farligaste tillstånden och ganska vanligt när en organisation, grupp eller företag missar samhällsutveckling eller marknadens utveckling. Med andra ord: FEL ATTITYD!

Trendspaning handlar om att ha koll på den omvärld som kan tänkas påverka de situationer man anser intressanta eller avgörande för egen del.
Sedan sammanställa de fakta (!) som dyker upp och dra slutsatser av dem. Många svar om framtiden finns redan idag.

Länkar till några sajter som kan vara intressanta att följa:
http://oljepris.se/
http://www.trendwatch.com/
http://www.wfs.org/
http://www.ekonomifakta.se/sv/

Har du fler tips på bra länkar eller liknande så kommentera gärna.
/Trendspaning X

lördag 9 februari 2008

80-talisterna på gång

För varje dag som går kommer alltfler 80-talister in på arbetsmarknaden. Samtidigt lämnar ännu fler 40-talister den. Vilket leder till nya spelregler i samhället enligt forskaren Anders Parment, Linköpings Universitet.
80-talisterna är utrustade med stora skillnader i värderingar jämfört med tidigare generationer. De är uppvuxna i en marknadsdriven ekonomi med stor valfrihet och ett enormt media- och informationsutbud. I och med det är de också skickligare än tidigare generationer på att utnyttja valfrihet och information och har därför utvecklat effektiva informationsstrategier.
Mycket av detta går stick i stäv med det gamla samhället dvs. resterna från den svenska modellen såsom facket, chefsattityd, politiska partier, plikter och rättigheter, konsumtionsmönster m.m.
Sena 40-talister och tidiga 50-talister har tidigare stått för en hel del omvälvande synsätt såsom ökad jämlikhet, könsdebatten, minskad auktoritär makt m.m. vilket gör att de aktivt kommer att hjälpa fram 80-talisterna för att få fortsatta omvälvningar på arbetsplatser och i samhället.
De kan dock även utgöra ett skenbart hot för många kanske framförallt 60-70-talisterna som ser sig hotade av de mer fritänkande, mer kreativa och mer välutbildade 80-talisterna.
/ Trendspaning X

Fiffel med bränslepriset

I Tyskland har många bensinmackar utan förvarning, på samma dag, tagit bort bensinsorten "Normal" som har ett oktantal på 92 och därmed också legat lägst i pris. Både Shell och Aral har den officiella förklaringen att det beror på tekniska problem med skyltarna på de aktuella mackarna! Förutom kartell-varning tyder det på att man försökt smyga in en prishöjning utan att konsumenten ska märka det. En prishöjning kopplad till oljepriset på 90 - 100 dollar per fat.

Biltillverkarna kommer också "plötsligt" med modeller med bibehållen prestanda men avsevärt lägre förbrukning; BMWs nya 1-serie med dubbelturbo-diesel på 200 hk drar 0.45 liter per mil. Bensinkonsumenten har bevisat att ett milpris runt 13 kronor är acceptabelt då bilkörningen inte minskat i takt med ökat bensinpris. När allt större del av bilparken kryper ner till en halvering av tidigare förbrukning borde bensinpriset krypa upp i samma takt även om oljepriset skulle ligga stabilt. En prisnivå på ca 25 - 30 kr litern är således ingen omöjlighet inom snar framtid. Lägg därtill en trolig ökning av oljepriset.

Sverige har en av Europas äldsta bilparker och därmed en låg omsättningshastighet betr. utbyte till mer bränslesnåla bilar. Dessutom jämförelsevis hög andel stora bilar bl.a. beroende på säkerhetstänkande och skattemässiga fördelar för större tjänstebilar (efter lobbying av inhemska tillverkare).
/ Trendspaning X

måndag 4 februari 2008

Samhällets curlingmakt avtar

Alltfler debattörer uppmärksammar den förmyndarmentalitet som staten ofta utövar. Frederick Federley menade för en tid sedan att statens förmyndarinstitution nr 1 (enligt honom) Statens Folkhälsoinstitut borde läggas ner. Susanne Wigorts Yngvesson, lektor och forskare inom etik ger samma budskap där hon refererar till forskning i ämnet som anser att samhället (liksom curlingföräldrarna) curlar sin befolkning, dvs misstror befolkningen om att de kan ta ansvar för sitt eget liv och sina barn. Hon menar bl.a. att jakten på forskningsanslag driver fram alltfler larmrapporter om skadliga och farliga saker och tendenser i samhället. En skrämd befolkning är också mer lättstyrd och skapar därför legitimitet åt politiker att lagstifta och styra. Även kommersiella intressen vinner på att spela på människans trygghetsbehov och rädsla.
Det finns dock en del tecken på motmedel mot trygghetsnojan. Dagens ungdomar som växer upp med dagliga larmrapporter fortsätter glatt att äta godis, spela WoW och cykla utan cykelhjälm. För att orka leva har människans hjärna utrustats med en filtreringsfunktion för att filtrera bort återkommande information som visar sig onödig (åtminstone på kort sikt) eller till och med osann (chipslarm m.m.). Reklam, larmrapporter och statens förmaningar i form av hälso- och kostråd, klamydiavarningar m.m. sorteras med automatik bort.
/ Trendspaning X

Engagemang ger lönsamhet

Svensk handel har under många år i Sverige blivit alltmer organiserad i kedjor. Samordningeffekterna i form av logistik och gemensamma inköp har dock inte visat sig i samma utsträckning. Det som istället visat sig ge lönsamhet är engagemanget i butiken dvs en ägarledd butik som har koll på intäkter och utgifter. Centralstyrda butiker med anställda chefer visar sämre lönsamhet. Alltfler tecken tyder alltså på att storskalighet är svår att hantera och att det är allt färre faktorer som har skalfördelar. Butikernas leverantörer tar också åt sig alltmer i kedjan från tillverkning till butik. Det rör sig om bl.a. logistikfunktioner, kampanjer och marknadsmaterial som underlättas av web-baserade IT-lösningar.
Storskalighet minskar alltså i betydelse som ett konkurrensmedel.
Inom dagligvaruhandeln blir också konsumentens ökade efterfrågan på lokalt producerad mat ytterligare en drivande faktor i samma riktning.
/ Trendspaning X

fredag 11 januari 2008

Business is local

Ordet "globalisering" har vi hört till utmattningens gräns. I mångas ögon ett hot, i färres ögon en möjlighet. Sven Hamrefors, forskare på Handelshögskolan Sthlm, ifrågasätter företeelsen som sådan. Finns egentligen globaliseringen eller är den en "massmedial fiktion". Han menar att globaliseringen innehåller en mängd motsägelser och att det istället handlar om en "glokalisering" dvs en kombination av lokalisering och globalisering, eller både och beroende på vilket perspektiv eller område man betraktar.
Ur ett trendperspektiv finns det snarare tydliga signaler på att vi framförallt är på väg mot en lokalisering. Lokala krafter i Europa verkar för allt mindre och mer självständiga regioner och allt svagare nationalstater. Det är också en grundläggande tanke med EU som Sveriges politiker totalt verkar ha missat. Här diskuteras det fortfarande i centraliseringstermer.
Tyska och italienska regioner arbetar hårt för att marknadsföra sin särart där lokal mat, dryck och traditioner upplever en renässans. Klimatdebatten gör att efterfrågan ökar på lokalt producerade varor, främst mat. Allt högre energipriser kommer att öka förutsättningarna för lokal produktion och minska konkurrenskraften för långväga distribution av varor dvs de stora företagen får en konkurrensnackdel. Det finns också en etisk och filosofisk strömning i samhället som gör att man hellre handlar av de man känner än av den globala jätten. Småskaligheten gör också sårbarheten i samhället mindre, betydelsen av att skydda sig mot brott minskar eftersom relationen mellan kund och leverantör fördjupas.
/ Trendspaning X

tisdag 8 januari 2008

Patent och upphovsrätt minskar i betydelse

I takt med den digitala tekniken och internet som effektivt minskar värdet och effekten av upphovsrätt och patentskydd.

Att söka ett patent är en omständig och tidsödande procedur. Digitala produkter såsom programvaror m.m. har en så snabb utveckling att patentskydd sällan är relevant. Det handlar istället om att få ut produkterna tillräckligt snabbt på marknaden. I takt med utveckling av Open Source dvs gratis programvaror bli patentskydd och upphovsrätt helt ointressant.
Det blir också allt svårare att få ett patent eftersom alltfler innovationer bygger på kombinationer av flera tekniker och därmed gör intrång på någon redan patenterad innovation.
Återigen blir det viktigaste att komma ut på marknaden.

I takt med att den asiatiska marknaden utvecklas alltmer kommer också upphovsrätt och varumärkesskydd att bli svårare att försvara. I ex.vis den kinesiska kulturen anses kopiering av någon annans idé eller alster som smickrande och ett erkännande.
Paradoxalt nog ökar efterfrågan i Kina snabbt för märkesvaror i takt med allt köpstarkare kineser. Och det ska inte vara kopian utan det riktiga originalet. Märkesvarutillverkarna kan med andra ord skönja en starkt ökande försäljning av sina varor på en marknad som kopierar friskt.
/ Trendspaning X

Musikbranschen ger upp kopieringsskydd

Musikindustrin börjar alltmer inse att slaget mot fildelarna kommer att förloras. EMI har tagit bort kopieringsskyddet och faktiskt fått en ökad försäljning av digital musik. SONY tar nu också bort kopieringsskyddade musikfiler och släpper istället musiken i mp3-format. Anledningen har varit kundklagomål med krånglig och begränsad användning av digital musik.

Richard Branson som bl.a. äger musikhandelskedjan Virgin Megastores menar att enda sättet är att utveckla handelns sortiment, inte ropa efter förbud och kopieringsskydd. De har därför bl.a. lanserat ett utbud för nerladdning av musik till mobiltelefoner.

Överhuvudtaget tenderar all upphovsrätt att försvagas, orsakad av dels digital teknik och dels att internet ger stora möjligheter att distribuera kunskap, information och digitala produkter.
/ Trendspaning X

Matpriserna upp pga biobränsle

Färska siffror från USA visar matprisuppgång under föregående år på mellan 5 och 15%. Störst uppgång visar mejeriprodukter (15%). Orsaken är att bönderna ställer om produktion av diverse grödor till energigrödor där majs är den viktigaste för biobränsle, främst etanol.
Fler faktorer tyder på fortsatt stigande matpriser under året. 2008 inleddes med att oljepriset tangerade den magiska nivån 100 dollar per fat. Än så länge har inte det höga priset slagit igenom på bensinpriserna men stabiliserar sig prisnivån kommer vi att få se en höjning. Vilket i sin tur leder till medföljande priser på biobränsle som i sin tur leder till högre matpriser. Vilket påverkar hushållens köpkraft. Vilket är en starkt påverkande faktor för konjunkturen.

Följ oljepriset på www.oljepris.se

/Trendspaning X