måndag 29 september 2008

Finanskrisens efterdyningar

Stora kriser leder alltid till paradigmskiften. Den pågående finanskrisen blottar bl.a. finanssystemets svagheter. Det finns anledning att tro att finansmarknadens spelregler, kvartalsekonomin, börserna, bankerna och kreditinstituten kommer att få en allvarlig knäck, på kort sikt ekonomiskt men på lång sikt, och mer betydande, förtroendemässigt.
I USA finns det redan tecken på att konsekvensen blir en rejäl spricka mellan Main Street och Wall Street.
USAs med flera länders räddningsaktioner där stora belopp ur statens kassa pumpas in i systemet kan också leda till ännu större klyftor mellan folket och politikerna.
De senare åren har bankernas funktion vad gäller finansiering av små och medelstora företag starkt reducerats inte minst av dem själva. Andra finansieringsformer, bl.a. organisk tillväxt med egna intjänade pengar blir alltmer formen för småföretagens finansiering av sin utveckling.
I länder med ett svagt finanssystem eller en svag lånekultur råder även detsamma för fastighetsfinansiering; byggandet av ett hus stannar av när pengarna tar slut och fortsätter när pengar finns igen.
När läget lugnat sig kan det således uppstå ett scenario där de mindre företagen långsiktigt står starka och de större av finansmarknaden mer beroende företagen löper större risk att skadas av ett avreglerat men dysfunktionellt finanssystem. I Sverige är de små i hög grad beroende av de stora. Det kan dock på sikt komma att ändras när marknaden återigen tar fart. Då kan det vara de små och snabbrörliga som har möjlighet att möta kundens efterfrågan direkt istället för att agera underleverantör till de stora.
/Trendspaning X