söndag 5 april 2009

Allmänheten granskar offentligheten

Under hela efterkrigstiden har Sveriges befolkning varit vana vid att statliga institutioner granskat företeelser, företag och allmänhet i syfte att skapa ett bättre samhälle.

Konsumentverket har granskat produkter och tjänster för att skydda konsumentens rätt. Företag som betett sig illa har listats. Socialstyrelsen har utifrån statistik och forksnign gett befolkningen råd och anvisningar samt tagit initiativ till olika insatser i samhället. Politikerna har i ett begränsat medialt utrymme genom sina offentliga institutioner och organ till stor del kunnat styra både debatt och opinion. Pressen har varit politiskt styrd och radio/ TV har i sin helhet varit statskontrollerad.

I takt med att medierna har blivit tillgängliga för alltfler dels genom avreglering och dels genom internet är trenden
nu att allmänhet och privata aktörer alltmer granskar offentligheten. Media hårdbevakar politiker och offentliga institutioner med grävande journalistik. Undersökningsföretag, intresseorgansiationer, press m.fl. publicerar rankinglistor på kommuner, landsting m.fl. där deras integration, företagsklimat, förmåga att uppfylla lagkrav, serviceförmåga m.m. värderas.

På internet kan patienter lägga in omdömen om den offentliga sjukvårdens läkare. Universitetens utbildningskvalitet rankas. Forum på Facebook kan snabbt skapa påtryckningsrupper med 100000-tals medlemmar inför riskdagsbeslut. Bloggosfären skapar på samma sätt ett opinionstryck och en granskning av offentligheten.

Med andra ord ett paradigmskifte där nu allmänheten med hjälp av ett allt bredare och mer lättillgängligt mediautbud på olika sätt tar den mediala makten från politikerna och gör dem till brickor i deras egna spel.

/Trendspaning X