fredag 5 juli 2013

Tysk trend?

Är det någon som lagt märke till den tyska trenden i Sverige? Allt tyskt har under årtionden varit sett som allt annat än modernt eller spännande. Detta kombinerat med en syn på Tyskland som sträcker sig tillbaka till världskrigen med den kollektiva skuldbördan i bakgrunden.


Tysk fet mat. Snarlikt kök i många avseende som det franska som oftare använder ister istället för smör eller olja. Nu vet vi att fett inte gör oss feta. Däremot socker. Som i amerikansk junk-food. Dessutom stämmer det tyska köket bra med LCHF. Tysken är idag inte heller fetare än svensken.

Reeperbahn. Den svenske man som åker till den fula staden Hamburg ska troligen till Reeperbahn och .... ja..Porrindustrin på Reeperbahn är snart historia, ersatt av exklusivare kulturliv såsom teatrar m.m. Bl.a pga ökade fastighetspriser i området. Bordellerna har flyttat ut i lyxvillor i de mer fashionabla kvarteren. Och Hamburg är en boomtown som nu vänder sitt ansikte mot floden Elbe och får allt högre hipfaktor.

Tysk musik är osäljbar i Sverige. Ja, stämmer. Än så länge... Men saker håller på att hända...

Tyska viner är söta och dåliga. Inne-vinet det senaste året har varit tysk Riesling. Torr. Nu kommer druvorna Gewürztraminer och Grauburgunder. Ännu torrare. Alla vita. Som backlash till de senaste årtiondenas rödvinsdominans. Och druvtrenden i Sverige har till vissa delar satts av hur tyskarna klassificerar sina viner.

Sedan har vi den svenska trenden surdegsbakning för herrklubbar som sedan avlöstes av korvstoppningstrenden för samma målgrupp. I Tyskland är korv en förädlad köttråvara. Till skillnad från svensk korv som ofta gjorts av slakteriavfallet, benmassa m.m.
Det tyska temat på årets bokmässa i Göteborg är nog den senaste trendsignalen förutom vintrenden. De svenska deckarförfattarna går som tåget i Tyskland och nu börjar förlagsaffärerna rinna även åt andra hållet, dvs norrut till oss.

/Trendspaning X