torsdag 5 september 2013

Local mesh - teknisk lösning för att komma förbi NSA:s avlyssning på nätet

Village Telco, Sydafrika
Det finns lösningar på de flesta problem. Den som trodde att nu är friheten på nätet slut och att statsmakterna har kontroll över allt vi gör på nätet kan andas ut. Snarare tvärtom framöver. Själva grunden i Internet är till sin karaktär en fysisk företeelse, ett antal kablar och andra kommunikationslänkar som breder ut sig över världen. Det är den sista kilometern som internetleverantörerna (ISP) har kontroll över. De som ser till att du får en anslutning mellan det stora Internet in i ditt hem. Det är också de som statsmakterna kan kontrollera, det är de som Mubarak och Assad beordrade att stänga av internet för att hindra folket från att kommunicera och därmed organisera protestaktioner.
Nu dyker alltfler sk "local meshes" upp. Enkla billiga lösningar som tillhandahålls gratis av privatpersoner, organisationer, entusiaster eller små företag, som man kan ansluta till och därmed komma ut på nätet via. Att bli en ISP, Internet Service Provider blir således en möjlighet för många, inte bara ett fåtal stora aktörer.

http://www.motherjones.com/politics/2013/08/mesh-internet-privacy-nsa-isp

NSA har också agerat kraftfullt för att försöka stoppa friheten på nätet. Företaget Lavabit tvingades nyligen att stänga sin tjänst för krypterad e-post troligen eftersom NSA inte kunde komma åt och läsa den. Ägaren har också pressats till tystnad och kan inte officiellt ge en förklaring till varför tjänsten stängts ner.
http://lavabit.com/

Den här trenden tog sin början inte i och med avslöjandet om NSA:s avlyssning utan det faktum att de stora ISP-företagen struntade i de fattiga länderna och glesbygderna. Därmed öppnades fältet för mindre aktörer som agerar på mer eller mindre frivillig eller småskalig kommersiell basis.

/Trendspaning X