måndag 5 december 2022

 Diktatorer och affärer  

 

Under många decennier har värstvärldens välstånd byggts upp av import av varor från lågkostnadsländer. Trots rapporter om usla arbetsvillkor, mestadels i Kina, har konsumenten blundat och låtit plånboken styra.

Trenden att köpa närproducerat och se mer till hållbar komsumtion har som tidigare skrivits på den här bloggen sakta men säkert segat sig upp i konsumentens medvetande. Mest sakta. Tills nu.

Pandemin gav den marknaden en skjuts uppåt framförallt pga. att den blottlade sårbarheten i de långa leverans- och transportkedjorna från Asien.

Kriget i Urkaina har ytterligare eskalerat det hela då vi sett att Europa även varit naivt beroende av Ryssland, inte bara Kina. Alltså två diktaturer som vi byggt vår överkonsumtion på. 

Omställningen till fossilfri energi ex.vis solenergi och elbilar visar sig också vara starkt beroende av Kinas produktion av råvaror till batterier och solceller. Och även färdiga solceller. I vindkraftverkens vingar finns dessutom balsaträ som avverkas i ex.vis Equadors regnskogar eller i plantager där det tidigare varit regnskog. 

Vi har också sett hur en diktatur kan använda handel som utpressning eller finansiering av krig.  Läs Ryssland och gas resp. olja.

Tyska affärstidningen Wirtshaftswoche har gjort en kartläggning
  av nya produktionsanläggningar för elektronik under byggnad i USA.
December 2022 wiwo.de

Men nu är det på väg att snabbt vända. Först ut är chiptillverkarna (halvledare) som nu satsar miljarder på nya produktionsanläggningar i USA och även i viss mån Europa. Den tillverkningen är dessutom starkt automatiserad vilket gör att arbetskostnaderna blir mindre viktiga.

Apple flyttar produktionen av iPhone från företaget Foxconns jätteanläggningar i bl.a. Kina till nya anläggningar i Indien och troligen också USA. Även sydkoreanska Samsung bygger också produktionsanläggning i Texas, USA.

När mer än en faktor samverkar får en gryende trend plötsligt mer fart. Badwill i form av ex.vis dåliga arbetsvillkor räckte inte men tillsammans med bristsituationer och utpressande diktaturer går såväl producentföretagen som konsumenterna nu på enad front.

/Trendspaning X