torsdag 25 oktober 2007

Facket fortsätter blotta sina attitydproblem

Den uppståndelse som fackets blockad av salladsbaren Wild n Fresh i Göteborg startade verkar inte lägga sig. Nu har Sofia Appelgren som tvingades sälja sitt företag kommit ut med en bok där hon berättar sin version av vad som hände. Det har förekommit försök att stoppa boken eftersom hon publicerar pinsamma mail och brev från facket i boken. Med i bilden finns också två mordhot som hon utsattes för under blockaden.
I HRF:s årsredovisning försöker förbundsordförande Ella Niia släta över den för HRF numera pinsamma historien och istället slå mot media som "framställde affären på fel sätt" och angrep facket. De personliga konsekvenserna för Sofia undviker man at kommentera. Hennes ödmjuka personlighet kombinerat med det oprovocerade övergrepp hon utsattes för gör att hon nu är omöjlig att fortsatt "ge sig på". Hon har blivit en ikon som visar på att fackets attityd med rötter i 70-talet inte alls är i takt med tiden.
LO:s utredning om ungdomar och facket visar på samma vis en skadlig oförmåga till självkritik. Där anges att orsaken till att ungdomar i allt mindre utsträckning går med i facket beror på två faktorer; dels strukturomvandlingen i samhället och dels att allt fler har visstidsanställning. Båda orsakerna är säkert relevanta men en tredje tänkbar faktor nämns inte i analysen; huruvida fackets eget arbete och attityd kan vara en orsak.
Bristen på självrannsakan är typisk vid paradigmskiften och förhindrar det förändringsarbete som borde försiggå för att komma i takt med tiden.