fredag 26 oktober 2007

Kamp om råvarorna

Pappers-facket har ställt krav på en skattemässig reglering av hur vår skogsråvara används. De menar att beskattning av eldning av skogsråvaran bör införas. Eldningen bl.a. i form av flis och pellets konkurrerar med pappers- och sågverksindustrin. I förlängningen påverkar detta jobben i branschen. Å andra sidan lär pellets- och energibranschen ha helt motsatt åsikt.

Vi ser nu allt tydligare en konkurrens om alltfler av jordens resurser, alltifrån olja, stål, skogsråvara, mat m.m.
Asiens och då framförallt Kinas expansion började med att driva upp stålpriserna. Nu fortsätter deras enorma efterfrågan att påverka spannmålspriserna. Även efterfrågan på mejeriprodukter och köttprodukter från Kina påverkar nu oss.
Vem trodde för 10 år sedan att Europa skulle kunna exportera mat och råvaror till Kina medan vi importerar förädlade högteknologiska produkter från dem?

Vi har nu två faktorer som samverkar och driver på efterfrågan och, som en konsekvens, prisökningar på diverse råvaror som vi alla är beroende av. Dels en extremt ökad efterfrågan från framförallt Kina och dels en förhållandevis snabb omställning av energisystemen. Dessutom hänger varorna ifråga ihop på olika sätt. Energigrödor kan exempelvis antingen konverteras till mat eller till bränsle i form av etanol.
Två av varandra inledningsvis helt oberoende trender som samverkar ger en stark trend. En positiv effekt av detta är att höjda priser ökar incitamenten för sparande och återvinning.