onsdag 19 december 2007

Peak Oil nådd ?

Alltfler bedömare tror nu att Peak Oil är nådd, dvs maximal oljeproduktion per dag. I juli 2006 pumpades det upp 85.5 miljoner fat per dag. Därefter har inte produktionen någon gång kommit upp i den nivån. Flera oljebolag räknar inte heller med att kunna öka produktionen trots ökade priser. Det är i så fall avsevärt tidigare än de olika bedömingar som gjorts. Pessimisterna har sagt år 2010 och optimisterna år 2035.
Arabländerna som officiellt innehar de största oljetillgångarna visar också en stadig nedåtgång i produktionen. Oberoende expertis har också varit skeptiska till de officiella siffrorna beträffande oljelagren i de länderna huruvida de är så stora som det sägs.
Tills vidare förklaras dock prisökningarna med sjunkande dollar och spekulation på marknaden.
Till vissa delar kan säkert detta stämma men om inte oljeländerna visar på en ökning under 2008 år bedöms oljepriset skena iväg.
Följdfrågan är om de mest oljeberoende länderna hinner ställa om väsentliga delar av sin energiförsörjning innan priset blir alltför högt. Detta bestämmer sannolikt styrkan i en kommande recession.

Följ oljepriset på www.oljepris.se

/Trendspaning X