måndag 17 december 2007

Öresundsbron ökar trycket på svenska modellen?

Ytterligare skattesänkningar på löneinkomster aviseras nu i Danmark. Detta kan leda till ökat tryck på det svenska skattesystemet och arbetsrättslig lagstiftning. Redan nu dräneras södra Sverige på kompetent arbetskraft. I Danmark är lönerna högre, skatten lägre och rörligheten på arbetsmarknaden avsevärt bättre dvs lättare för främst ungdomar att få jobb. Detta är också starkt bidragande faktorer till den starka ekonomiska utvecklingen i Danmark.
På den svenska sidan leder detta till negativa effekter; brist på kompetent arbetskraft, ökade lönekostnader m.m.
Röster höjs nu i Sverige om att skattesystemet ska ändras, dvs beskattning ska ske i det land man är bosatt. Ett alternativt scenario är att den svenska modellen anpassas till den mer framgångsrika väg som Danmark valt. En sådan utveckling sitter dock långt inne pga den svenska politiken trots att det nu finns ett tydligt facit i Danmark. Sverige har EU:s högsta ungdomsarbetslöshet och Danmark den lägsta.
En lagändring i beskattningen skulle troligen öka utflyttningen till Danmark snarare än öka skatteintäkterna i Sverige. Med en utflyttning från Sverige kommer skatteintäkterna naturligtvis istället att minska. Nationsgränser inom EU är alltså inte längre ett skydd mot regelverk som skiljer sig alltför mycket mellan länderna. Öresundsregionen blir ett allt tydligare exempel på detta.
/Trendspaning X
Trendspaning X