tisdag 8 januari 2008

Patent och upphovsrätt minskar i betydelse

I takt med den digitala tekniken och internet som effektivt minskar värdet och effekten av upphovsrätt och patentskydd.

Att söka ett patent är en omständig och tidsödande procedur. Digitala produkter såsom programvaror m.m. har en så snabb utveckling att patentskydd sällan är relevant. Det handlar istället om att få ut produkterna tillräckligt snabbt på marknaden. I takt med utveckling av Open Source dvs gratis programvaror bli patentskydd och upphovsrätt helt ointressant.
Det blir också allt svårare att få ett patent eftersom alltfler innovationer bygger på kombinationer av flera tekniker och därmed gör intrång på någon redan patenterad innovation.
Återigen blir det viktigaste att komma ut på marknaden.

I takt med att den asiatiska marknaden utvecklas alltmer kommer också upphovsrätt och varumärkesskydd att bli svårare att försvara. I ex.vis den kinesiska kulturen anses kopiering av någon annans idé eller alster som smickrande och ett erkännande.
Paradoxalt nog ökar efterfrågan i Kina snabbt för märkesvaror i takt med allt köpstarkare kineser. Och det ska inte vara kopian utan det riktiga originalet. Märkesvarutillverkarna kan med andra ord skönja en starkt ökande försäljning av sina varor på en marknad som kopierar friskt.
/ Trendspaning X