onsdag 14 maj 2008

Politiker tappar förankring hos folket

Partiernas medlemsras fortsätter och om raset fortsätter i samma takt kommer alltfler partier att vara utan medlemmar inom ett fåtal år. Anledningarna har däremot partierna som sådana svårt att analysera. En av de största anledningarna anses vara att de konkurrerar med ett allt störe fritidsutbud där politiken får allt mindre utrymme.
Däremot har partierna svårt att ta till sig den förtroendeklyfta som blir allt större mellan politiker och folket. Det blir också allt svårare att skilja de olika partiernas åsikter och ideologier åt, vilket kan tolkas som en konsekvens av att de dels verkar i samma system och dels att de alla vill bibehålla den egna makten.
Detta öppnar upp för mer extrema partier (läs Sverigedemokraterna) som helt enligt demokratins spelregler får fotfäste i det politiska systemet.
Troligen får vi räkna med ett ganska smärtsamt paradigmskifte för den representativa demokratin och de institutioner som den styr över. Statens och riksdagens inflytande över befolkningen blir därmed allt svagare och den centralstyrning som staten varit van vid att utöva i många frågor blir allt svårare att upprätthålla.

/Trendspaning X