söndag 15 juni 2008

EU urvattnas?

Irlands folkomröstning om Lissabonfördraget som gav svaret Nej anses av många inom EU vara ett stort hinder för fortsatt utveckling av EUs utveckling. Orsakan till folkets nej anses vara att politikerna inte lyckats förklara vad det hela gick ut på. Eller tvärtom?
Vidare har de nordligare staterna inom EU varit kritiska till Sarkozys förslag om en medelhavsunion. Nu antog EUs toppmöte förslaget om att verka för en sådan union, dock inom de ramar för samarbete över EU-gränserna som redan finns definierat. Det anses därför att det var Angela Merkels sätt att lägga en lam hand på ämnet.
Den svenske framtidsforskaren Bengt Wahlström hävdade redan i slutet av 80-talet att EU är en parentes i Europas historia. Kommande befolkningsströmmar över gränserna skulle bli en orsak till att EU-tanken skulle haverera. Delvis har detta stämt in, ex.vis problematiken med Senegaleser in på Kanarieöarna.
I princip kan Bengt Wahlström få rätt men det verkar snarare bli informationsströmmarna som kommer att bl a den drivande faktorn. Informationen flödar nu fritt på nätet oavsett EUs gränser.

/Trendspaning X