söndag 15 juni 2008

Relationer pratas sönder

Att prata ut om det mesta i ett förhållande har ansetts vara grunden för ett stabilt och lyckligt förhållande. Samtalsterapi har ansetts vara vägen till att lösa konflikter och återupprätta ett fungerande förhållande.
Även på arbetsplatser har grupputveckling och konflikthanering ansetts vara metoden för att göra medarbetarna effektivare och minska konflikter dem emellan.
Verbal kommunikation har m a o ansetts som det viktigaste kommunikationssättet.
Esther Perel, terapeut från New York ifrågasätter i sin nyutkomna bok "Mating in captivity", dagens ideal i ett förhållande; den verbala kommunikationen.
Hon kan utifrån 20 års erfarenheter i sitt yrke konstatera att det verbala idealet snarare skapar fler problem än det löser i förhållanden. Dessutom menar hon att det ofta leder till ett passionslöst sexliv. Perel menar också att det skapar en stress där förhållanden hela tiden "måste" vara på topp, ett ständigt krav på lycka och konfliktfrihet i vår vardag.
Det verbala idealet trädde in i svensk kultur i takt med allt starkare influenser från USA.
I skolan har bland annat alltmer den verbala förmågan premierats. I takt med detta har också tidigare normal fysisk kontakt tabuiserats i form av ökad närgräns, krav på alltmer fysisk integritet m.m.

Läs mer på Esther Perels hemsida http://www.estherperel.com/

/Trendspaning X