fredag 16 januari 2009

Stort inte längre tryggt

Fasta anställningar i stora stabila företag har under sekler varit en garant för trygghet på arbetsmarknaden. Den regeln gäller knappast längre när många av världens största företag nu gungar betänkligt och måste räddas med skattemedel och varslen duggar tätt.
Finanskrisen blottar svagheterna i kvartalsekonomin och detta gör de gamla paradigmerna ogiltiga. Ett litet företag som arbetsgivare med större flexibilitet erbjuder "plötsligt" bättre förutsättningar för uthållighet.
Den enskilde entreprenörens ansträngningar och långsiktighet och uthållighet där kortsiktig kvartalsrapportering inte styr fungerar bättre i en föränderlig omvärld
Det finns anledning att räkna med de små flexibla organisationernas renässans när den värsta finansiella masspsykosen lagt sig. Dock får vi räkna med det hittills varande maktetablissemangets motstånd mot den utvecklingen. Realekonomiska faktorer kan dock snabba på processen där vi får ett paradigmskifte i de ekonomiska systemen och därmed ett maktskifte i etablissemanget.

/Trendspaning X