tisdag 31 mars 2009

Folk tröttnar på lågkonjunkturen

Efter ett halvårs negativa skriverier i vad som beskrivs som lågkonjunktur, finaskris eller liknande burkar gemene man så småningom tröttna och bli mer eller mindre immun mot medias bild av verkligheten. Det första teckent brukar vara att vissa företag eller verksamheter inte alls är drabbade av konjunkturen. Alltfler rapporter om detta kan man nu se i media. "Trots finanskrisen går företaget X bra och ska nyanställa...."

I takt med att tiden går begränsas problemet med dagens finanskris alltmer till vissa branscher och/eller företag.
Vi ska komma ihåg att finansiella kriser och konjuntursvängningar är av masspsykotisk karaktär, inte av att reella värden dvs pengar och andra fasta tillgångar försvinner i något slags svart hål.
Även om många blir arbetslösa har ändå en förkrossande majoritet av svenskarna ett arbete att gå till.

Snarare skjuts ett uppdämt behov framför oss. Våra bilar blir äldre, bostäderna närmar sig alltmer en renovering, byte av bostad blir alltmer akut osv. Konsumtionen kommer igång alltmer. Bankernas restrikitiva hållning håller intei längden eftersom de måste tjäna pengar. Det gör de på utlåning. Till låg ränta som gynnar investeringaviljan. ekonomiska analytiker har under hela vintern förutspått att det kommer att ta lång tid för samhälelt att ta sig ur krisen.
Erfarenheter från tidigare kriser visar att styrkan i en uppgång oftast missbedöms och blir både starkare och snabbare än förväntat.

/Trendspaning X