fredag 27 mars 2009

Småföretagare trotsar konjunkturen

SEB har i en småföretagarpanel ställt frågor om finanskrisen och följderna för det egna företaget. Företagen är överlag positiva beträffande sin egen verksamhet. Det finns också gemensamma framgångsfaktorer; samarbeten med andra företag, nya produkter, lyckade rekryteringar. Dessutom anger företagen att även om lönsamheten är dålig så är den finansiella ställningen ganska god

Flexibilitet är viktigt i en föränderlig marknad. Ju större organisation desto mindre förutsättningar till flexibilitet. Då hjälper inte finansiella resurser, eftersom stora företag blöder fortare än de små. Exempel på detta har vi nu sett i bilindustrin. Företag som lyder under kvartalsekonomi kan inte heller vara lika proaktiva på marknaden som de små eftersom cash-flow värdesätts högre på börsen än långsiktiga marknadssatsningar.

I turbulenta tider ändras spelreglerna på en fri marknad och detta ger naturligtvis maktförskjutningar på olika sätt. Därför kan det finnas fog för slutsatser kring ett scenario där flexibla små organisationer med entreprenörsanda tar mark på bekostnad av de stora. Inga träd växer till himlen m a o.