torsdag 4 februari 2010

Hårfin skillnad mellan uppstickare och "bad guy"



Apples lansering av sin nya produkt iPad har inte lämnat initierade tyckare oberörda. Apples trogna fans jublar men det dyker upp allt fler belackare som kritiserar nya iPad med tekniska argument. Mellan raderna kan man lätt se att Apple med sina succéprodukter iPod och iPhone nu anses för dominanta inom de sektorerna.
Det är inte tekniken utan snarare dominansen som ger reaktioner. Konspiratoriska teorier dyker upp om att Apple rent tekniskt och teoretiskt kan börja "censurera" det innehåll vi kommer att ha på iPad.
Samma fenomen upplevde Microsoft när de blev alltför dominanta. Den debatten är nu borta i och med Google, Linux med flera alternativ. Bill Gates är "good guy" igen.
Steven Jobs som var en uppstickare är nu på väg att bli "bad guy".
Marknadsdominans slår ofta tillbaka på den som uppnått en sådan. Stor växer sig inte större i all oändlighet. Det här ligger djupt rotat hos människan och är ett evolutionsdrivande beteende. När stammen växt sig för stor uppstår utbrytargrupper som drar vidare med nya idéer. En del misslyckas och dör ut, andra blir framgångsrika och växer sig större. Växer de för mycket blir de för dominanta och börjar krackelera. Och så är cirkeln sluten.

/Trendspaning X