tisdag 16 februari 2010

Intuitiv teknik en hygienfaktor


De senaste årens boom inom hemelektronik, telefoner, mp3-spelare m.m. har gjort oss välförsedda med prylar som är mer eller mindre krångliga. Oftast mer. Mobiltelefoner som man måste läsa manualen för att kunna ringa på, fem olika fjärrkontroller, allt ska programmeras och ställas in.

En allt mer kräsen konsument accepterar inte detta. Tekniska prylar ska vara intuitiva, att läsa en manual är inte aktuellt. Supporttelefon med nummerval och köplats är oacceptabelt. Och vem kan tänka sig gå en 3-dagars kurs i en programvara ??

Intuitiv teknik utan manualer eller kurser är redan nu ett gryende konkurrensmedel men kommer som vanligt ganska snabbt att övergå till en hygienfaktor. Den som inte har det är snart borta från marknaden. Sony Ericssons försäljning av mobiltelefoner näst intill halverades under förra året pga konkurrens från mer intuitiva produkter.

Så länge en marknad expanderar, ex. mobiltelefoner, accepteras dålig support och dålig teknik. När marknaden planar ut och blir mättad, då minskar konsumentens acceptans och köptroheten försvinner.

/Trendspaning X