onsdag 6 april 2011

Kärnkraften het fråga i Tyskland men inte i Sverige


I Tyskland avgjorde Fukushima-haveriet valen i Baden-Würtemberg och Rheinland-Pfalz. Die Grüne, det tyska miljöpartiet överraskade med en jordskredsseger i slutet av mars 2011. Landsomfattande demonstrationer och omedelbara åtgärder för att säkerhetstesta de tyska kärnkraftverken vidtogs. I Sverige har däremot katastrofen i Japan knappast lett till några större debatter. Torts att det förekommit allvarliga incidenter och att våra kärnkraftverk är ålderstigna.


Några tänkbara förklaringar till den svenska tystnaden:

1. Valet i Tyskland drev på frågan. 2. Vattenfalls agerande i Tyskland har gjort tyskarna mer kritiska till energibolagen och därmed hållit liv i energidebatten. 3. Tyskarna har kommit avsevärt mycket längre inom förnyelsebar energi (sol och vind) och vet att det finns möjliga ofarliga alternativ. 4. Svensken lever i tron att staten kontrollerar kärnkraftverken (=trygghet). 5. Jordbävningar händer inte i Sverige. 6. Med regler och teknik kan allt kontrolleras, dvs stark tro på logik. 7. Sverige har varit förskonat från katastrofer såsom två världskrig. Stora katastrofer där människor dör händer inte här, bara långt borta. 9. Nollvision. Vår trygghetsnarkomani kräver att alla olyckor går att förhindra, t o m döden ska kontrolleras. 10. Om det osannolika skulle hända kan alltid någon ställas till svars. Någon annans fel och därmed någon annans problem.


Det hela låter kanske något ironiskt men faktum är att det finns tydliga exempel. Tsunami-katastrofen var ett sådant där svenska ambassader och politiker var handfallna inför situationen. Det italienska Räddningsverket agerade blixtsnabbt och var snabbt på plats medan det svenska satt och väntade på formella beslut som aldrig kom. Sedan följde en lång process för att finna de ansvariga. Som naturligtvis hade följt reglerna. Vilket gör att punkt 10 oftast faller bort.


/Trendspaning X