onsdag 6 april 2011

Sverige mest sekulariserat i världen


Ungefär vart femte år kommer en undersökning av värderingar i världens länder; World Values Survey. http://www.worldvaluessurvey.org/

Mätningen handlar dels om sekulariseringsgraden i samhället dvs religionens betydelse kontra logik och dels graden av självförverkligande kontra överlevnad. Livet i ett fattigt och oroligt land handlar ex.vis knappast om självförverkligande utan om överlevnad för dagen.

Sverige är det mest extrema landet i världen i båda fallen. Logiken och egot är det som gäller hos oss. Ur ett svenskt perspektiv tolkas detta som positivt utifrån demokrati, jämställdhet och grunden för ett modernt samhälle. Baksidan har vi dock svårare att se. Kanske finns här en förklaring till att Sverige är det land inom EU som tolkar Lagen om Offentlig Upphandling allra mest extremt. Att Plan- och Byggnadslagen hindrar utveckling av vår infrastruktur (bl.a. energi/vindkraft). Att sjukförsäkringssystemet misshandlar befolkningen eller socialtjänsten som överreagerar vid minsta misstanke på missförhållanden. Eller att japanska serieteckningar klassas som barnpornografi.

Förklaringen kan vara att om det saknas en övergripande livsfilosofi, ex.vis en religion som bygger på medmänsklighet, då tar regler och en logisk tolkning av dessa överhanden. Logiska resonemang kan drivas in absurdum om enbart logiken får råda. Medmänskligheten blir lidande och i slutänden gäller det att skydda den egna ryggen. "Vi följde bara reglerna och det är politikernas fel att vi har dom." I länder som varit i krig eller där staten är relativt svag tenderar befolkningen att förlita sig mer på livsåskådning än statens regler. Både Italien och USA har stått stilla under årtionden vad gäller sekularisierng men gått framåt vad gäller överlevnad. Kanske kan förklara varför Berlusconi sitter kvar vid makten (ingen bryr sig) och att den italienska trafiken (ingen bryr sig i reglerna men hjälps åt ändå) ofta är mer hänsynsfull än svensk (där långfingret ofta åker upp hos självutnämnda trafikpoliser).


/Trendspaning X