söndag 12 juni 2011

Sociala medier kontra parlamentarism

Framtidsforskare har i flera år förutspått en sekulariseringsvåg i Mellersta Östern och arabländerna. Att den skulle ta sig så drastiska och snabba uttryck var kanske svårt att föreställa sig. Det handlar om de folkliga revolutionerna i Tunisien, Egypten, Libyen, Jemen, Bahrein och Syrien. Historiskt har religion oftast verkat hämmande på folkets revolutionsvilja. När fattigdomen kvarstår i ett land medan omvärlden skapar ökat välstånd minskas tilltron till religionen. "Om Gud vill" fungerar inte längre. Detta kombinerat med en korrumperad regim som på papperet är parlamentarisk och demokratiskt vald, ger grogrunden för en folklig resning.
Med sociala medier är kommunikationen numera i folkets händer. Facebook användes för att "organisera" revolutionerna i norra Afrika. Inte organisera på sedvanligt sätt styrd av ett fåtal utan en spontan community utan förgrundsgestalter eller ledare. Med sociala medier blir parlamentarismens styrverktyg alltmer verkningslösa. Maktfördelning via valurnor fungerar inte längre. En ny social logik som inte längre bygger på representativ demokrati och hierarkier.
Hur en nationalstat ska hantera denna nya logik är svårt att se idag.
För Sveriges del lär knappast en revolution vara aktuell men klyftan mellan politik och folket kan säkert åstadkomma en tilltagande civil olydnad. Även om det också sitter hårt inne i Sverige. I en intervju sa Håkan Juholt att demokratin hotas pga den dåliga uppslutningen i Första-maj-tågen. Kanske har han missat något i den analysen.

/Trendspaning X