tisdag 25 oktober 2011

Utbildningsnivå och entreprenörskap hänger inte ihop



Bengt Johannisson, professor i entreprenörskap vid internationella Handelshögskolan, Jönköping hävdar att det inte finns en koppling mellan hög utbildning och framgångsrika entreprenörer. Den intelligens som krävs för att starta och utveckla företag erhålls inte på ett universitet.



"Man utbildar eleverna för att bli anställda löntagare och möjligen anställningsbara i storföretag. Kritiskt tänkande lärs ut. Studenter utbildas i att leta efter problem och analysera innan de går till handling. De lär sig att bli förvaltare. Entreprenörskap handlar om det motsatta; magkänsla, att ta risker och pröva sig fram."


Läs mer i artikeln "Fin skola hjälper föga" i Fokus: http://www.fokus.se/2010/09/fin-skola-hjalper-foga/

Trenden hos elever på högstadiet, gymnasiet och högskolor är entydig. Allt fler vill bli egna företagare. Utbildningsväsendet är dock inte rustat för att ta tillvara den viljan. Samtidigt sker tillväxten i de små och medelstora företagen vilket också visade sig i återhämtningen efter finanskrisen. Då var det de små företagen som tog Sverige ur krisen.


Gasellföretagen är sällan high-tech-företag som kräver "avancerad kunskap" på forskningsnivå. Ofta är dessa i traditionella branscher som anses mindre kunskapskrävande. På teoretisk nivå ska tilläggas. De praktiska kunskaperna krävs desto mer.


Snabbrörlighet har också blivit ett konkurrensmedel eller snarare överlevnadsfaktor för företagen. Stora och ofta hierarkiska företag har naturligtvis svårare för det. Därav en anledning till de storas uppköp av de små. Uppköp som alltför ofta misslyckas pga kulturkrockar mellan det lilla och det stora företaget.


/Trendspaning X