torsdag 4 oktober 2012

Efter euron - lokala valutor?

Att EMU, den monetära unionen dvs euron som tanke har vissa nackdelar har väl inte gått obemärkt förbi. Som vanligt svänger pendeln när kriser uppstår. Nu börjar det istället diskuteras lokala valutor och då inte per land utan inom avsevärt mindre geografiska områden. Det finns ett antal sådana exempel i världen, inte minst i de länder vi kallat U-länder.

Effekten av små lokala valutor har varit en stimulans av det lokala näringslivet och ett bättre miljötänkande. Egentligen tvärtemot vad de stora valutorna åstadkommit. Småskalighet och möjlighet att påverka sin vardag är något som oftast gynnar gemene man. Den globaliserade konsumtionen ger stora miljöproblem i form av stordrift, rovdrift och allt längre transporter. Ett centraliserat ledarskap gör att demokratin alltmer sätts ur spel och att besluten tas allt längre bort från medborgarna. Ju större område desto mer olika förutsättningar och därmed desto större risk för felaktiga beslut.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3345&artikel=5293818

Euron är enligt många bedömare dödsdömd, det är mer en tidsfråga innan den går under. Receptet hittills för att rädda den har varit en starkare centralistisk styrning av EU. Vilket inte lär bli så lätt då det alltmer byggs upp en nord-syd-konflikt pga att de nordliga EMU-länderna (läs Tyskland och Finland) med största sannolikhet kommer att få stå för notan från de sydliga länderna (Grekland, Spanien.......). Plus att det knappast ligger i tiden. Miljöproblem, allt större krav på medborgarinflytande, dyrare transporter, medvetenheten om ändliga resurser är några av de faktorer som spelar in.

/Trendspaning X