söndag 9 februari 2014

Babyboom - inte bara statistik

Effekterna på skolan av det tidiga 90-talets babyboom har ebbat ut. Nu är det kris i skolvärlden med allt mindre elevunderlag där både kommunala och privata skolor får stänga igen och dra ner. Trots att det statistisk har varit hur tydligt som helst tas skolorna på sängen i många fall.

Yuppie från 1984 som orsakade babyboomen.
Orsaken till den senaste babyboomen som vi ska vara medvetna om i stort sett är en svensk företeelse, diskuteras sällan. Mer än att det lättvindigt förklaras av ekonomi. Vilket också blir politiskt korrekta argument. Samhället måste se till att det finns resurser för barnomsorg och skola, att det finns arbetstillfällen, annars slutar vi att skaffa barn.
Om ekonomin var förklaringen till babyboomen varför blev det då inte en till under det glada slutet av 90-talet. Då den "nya ekonomin" driven av internet och Jonas Birgersson skulle leda oss in i ett samhälle med konstant utveckling utan konjunktursvängningar. Någon babyboom blev det inte av det.
Rent krasst var orsaken under sent 80-tal till tidigt 90-tal att två generationer skaffade barn samtidigt, både 50- och 60-talisterna. De som var med och skapade det hela, framförallt 50-talisterna vet att förklaringen snarare var den generationen valde att först inte skaffa barn pga en del andra strömningar i samhället. De såg bland annat hur 40-tailsterna skilde sig i stor omfattning. Vilket underlättades av att villkoren för ensamstående kvinnor förbättrades. Hellre ensam än fast i ett hopplöst och tärande äktenskap. Samhällsdebatten präglades under flera år av ganska negativa relationsdiskussioner. Att relationer inte "funkade". Sverige med ett begränst medialandskap gjorde (och gör fortfarande) att debatten blir ganska ensidig. Lägg till detta Yuppie-trenden där normen var att vara framgångrik i karriären, tjäna pengar på börsen och glida runt på Café Opera.

Den biologiska klockan tickade dock och innan det blev försent så var det dags även för 50-talisterna att bilda familj och skaffa barn. Samtidigt med 60-talisterna som inte var med i samma trend.

Sverige. Världens mest sekulariserade land med ett begränsat medialandskap ger ensidiga debatt- och åsiktsströmningar som i sin tur ger tydliga trender, inte minst sociala.
Vad har vi idag i debattklimatet som påverkar oss framöver?

/Trendspaning X