söndag 9 februari 2014

BH av eller på... mode OCH politik!


Kvinnans bröst har av naturliga skäl alltid varit en emotionellt laddad kroppsdel. Under de senaste hundra åren har brösten ofta blivit använd som symbol för olika strömningar i samhället. Alltifrån en ren sexsymbol till fruktbarhetssymbol och nu en slags motsats; en protest mot patriarkatets sexifiering av kvinnokroppen.
Den senaste yttringen är feministrörelsen Femen (femen.org) som använt topless-aktivism för att protestera mot religionens och patriarkatets syn på kvinnan. Med god medial effekt eftersom det i stora delar av världen anses stötande med bara bröst. Och även utan bh under annars heltäckande kläder.
Att kvinnor använder sin kropp för att protestera mot kommersialiseirngen och utnyttjandet av den kan också ses som ett genidrag då det blir ett motdrag med samma vapen. Svårt för ett konservativt etablissemang att värja sig med andra ord.

Trendmässigt så kan det vara intressant att fundera på när och varför brösten ska döljas respektive exponeras. Sverige har dessutom alltid en förmåga att svinga sig mellan extremerna.
Den som kommer ihåg sjuttiotalet minns att tjejerna slängde bh:n som ett tecken på frigjordhet. BH:n sågs som en föråldrad kvarleva från Hollywood-eran under 50-talet där framställningen av kvinnan som sexobjekt "peakade" i och med filmens genomslagskraft. USA:s krigföring i Vietnam byggde upp en opinion mot allt amerikanskt. Amerikansk imperialism blev ett skällsord. I Sverige propagerade Olof Palme i hårda ordalag mot USA:s krigföring. BH:n var en symbol för USA-imperialismen och åkte först av hos de mer radikala grupperna, (vänsterrörelsen, hippiekulturen m.fl.) de som ofta går i frontlinjen. I samband med detta blev också fri sex alltmer ett utbrett fenomen. Kärnfamiljen var passé, storfamilj var den nya livsstilen. Succesivt spred sig dessa värderingar till de allra flesta samhällsklasserna, men då med lite andra argument, bekvämlighet och rena modetrender.

Vad som hände när tjejerna, speciellt i Sverige, under slutet av 80-talet återigen satte på sig BH:n finns det däremot få förklaringar till. Någon direkt logisk sådan är svår att finna. Det blev dessutom modemässigt en återgång till Hollywood-stilen från 50-talet. Push-up igen!

Kanske är den enda förklaringen att efter trend kommer anti-trend. Pendeln svänger, speciellt inom modeindustrin som ju BH:ns av eller på, också styrs av. Nya generationer gör inte som de äldre. Bara för att. Modeindustrin hade ju dessutom på 70-talet tappat försäljningen av en produkt. När tiden var mogen var det naturligtVis av rent kommersiella skäl läge att hårdlansera BH:n som ett modeplagg igen.

Sverige är som sagt extra känslig för trender, framförallt de som kommer från USA. Pga. att underhållningsmedia domineras av USA:producerat innehåll. Dagens 20-åringar har fått sig till livs rejäla doser av amerikanska och konservativa värderingar genom Doctor Phil, Oprah Winfrey och dussintals sitcoms som naturligtvis format värderingarna till viss del. Räkna dock med bakslag i takt med att de kommer att justera sina värderingar rejält utifrån andra intryck i verkliga livet.

/Trendspaning X