lördag 24 oktober 2015

Eftertankens renässans

Hopplöst ute!
Alla mediakanaler vi idag har tillgång till och som faktiskt vi alla även har tillgång till att uttrycka oss i, har aldrig varit fler. Att synas och höras har blivit möjligt för alla som vill det. Sociala medier och internet är vår tids mest kraftfulla demokratiseringsverktyg.Vilket oftast skrämmer de gamla maktstrukturerna, såväl politiska som ekonomiska.

I alla tillgängliga mediekanaler är det den som skriker högst som också hörs mest. Bildligt talat. Berömmelse över en natt men lika gärna bortglömd över en natt.

Att vi får en "backlash" på starka trender i samhället hör till reglerna. Så även i detta ämne. Att skrika högt leder till krav på nästa steg; att leverera enligt det som man skrikit ut.

Gemene man börjar alltmer bli skeptisk till de som tar till orda i alla mediekanaler utan att ha förmåga att sedan leverera. Här tänker de flesta.... "politikerna!!!" och den gruppen är naturligtvis ett utmärkt och extremt tydligt exempel. Proffstyckare, forskare, experter (vare sig de faktiskt är det eller inte) rasar stadigt nedåt i förtroende. De faller dessutom på eget grepp då egen publicitet är viktigare för karriären än förmågan att faktiskt leverera. Gäller inte minst inom politik och forskning.

Trenden som vi kan kalla "Leverans" sprider sig även till den enskilde individen. Ett tydligt tecken är att ordet i sig används alltmer. Den som inte kan leverera dissas förr eller senare.

För att leverera behövs det oftast kunskap, kompetens och drivkraft. Samt eftertanke och sist men inte minst att lyssna vad den som man ska leverera till faktiskt vill ha.

Trenden är alltså:

Den som har förmåga att lyssna (istället för att babbla) vinner mark.

Den som har förmåga till eftertanke innan handling vinner mark.
Dvs snabbast vinner inte längre.

De som inte har dessa förmågor eller kanske bara en motsatt agenda pga dålig självinsikt och självdistans tappar mark.

/Trendspaning X